На Україну чекає наплив “євроблях” — чим обернеться повернення розмитнення авто з 1 липня

Читать на русском
Автор
16095
Україні пророкують повернення євроблях Новина оновлена 22 червня 2022, 20:22
Україні пророкують повернення євроблях. Фото Обозреватель

Українці намагатимуться помститися державі за скасування безкоштовного розмитнення

З 1 липня після ухвалення законопроекту №7418 в Україні знову скасують безкоштовне розмитнення авто, так що вже з наступного місяця всі імпортні автомобілі доведеться реєструвати за загальними правилами.

На думку адвоката Івана Казачука, це призведе до повернення такої популярної в українців схеми з обходу державних заборон, як ввезення євроблях.

"Припустимо, людина заробляє на життя за допомогою авто – він таксист. Ввезти авто легально з 1 липня стане для нього занадто дорого і тоді він поїде за євробляхою за 1000 євро або йому його приженуть, а він купить її вже тут трохи дорожче. У будь-якому випадку мито він навряд чи платитиме. Протягом року будь-яке авто на єврономерах може знаходитися на території України абсолютно законно, після чого цю машину необхідно реєструвати і платити мита або якимось чином її позбутися", — пояснює співрозмовник "Телеграфа"

Таким чином, за словами Івана Казачука, повториться ситуація 2014-2015 років, коли українські вулиці наповнили авто з литовською та польською реєстрацією.

"Поки розмитнення було безкоштовним не було сенсу везти авто на євробляхах — вартість такого авто та автомобіля з українською реєстрацією була приблизно однаковою. Якщо в обох випадках мит платити не треба, то зрозуміло, що автомобіліст вибирав машину на українських номерах", — резюмує адвокат.

З поверненням розмитнення з 1 липня ціни на деякі марки авто через необхідність сплати за них мит зростуть у ціні в 2 і більше рази.