Зима близько, а вугілля немає — чи загрожує українцям замерзання і нестача електроенергії

Читать на русском
Автор
Україні не вистачає вугілля для зими
Україні не вистачає вугілля для зими. Фото Главком

Лише третина від необхідного для проходження зими вугілля зберігається на складах — чиновники кажуть, що встигнуть накопичити

Близько 35% від необхідного на зиму обсягу вугілля знаходиться на складах теплової генерації, тож українським компаніям, в тому числі державним, доводиться імпортувати вугілля з-за кордону.

Як повідомляв «Телеграф» одним з таких постачальників стали США, у яких «ДТЕК» і державне «Центренерго» придбали 75 тисяч тонн вугілля на двох.

Як повідомили в Міністерстві енергетики України у відповіді на запит «Телеграфа», зараз на складах теплогенеруючих підприємств знаходиться близько 1 мільйона тонн в той час, як за планом має бути 2 мільйони. Загальну ж потребу «чорного золота» до 15 жовтня в Міненергетики оцінили в 3 мільйони тонн, тобто за фактом є лише третина від необхідного обсягу.

Таку ситуацію чиновники зв’язали з фінансовою незбалансованістю компаній, викликаною літньою кризою на ринку електроенергії, але запевнили, що планується поступово нарощувати імпорт вугілля.

Також у відомстві заявили, що посилили контроль за виконанням плану накопичення вугілля, зокрема, створено міжвідомчу робочу групу з координації та моніторингу постачання вугільної продукції. Також Міненерго щодня отримує звіти з видобутку й накопичення вугілля.

Серйозну ставку на забезпеченість вугіллям в Міністерстві енергетики планують зробити на власний його видобуток державними шахтами. У 2021 році планується добути 6,4 млн тонн вугілля, в тому числі 4,7 млн тонн товарної продукції.

При цьому, за словами першого заступника міністра енергетики України Юрія Власенка, загальна річна потреба України в «чорному золоті» оцінюється в 16 мільйонів тонн.

Разом з тим на державних шахтах явно процвітають порушення. Так, на ДП «Львіввугілля» після перевірки не дорахувалися 17,5 тис. тонни вугілля, яке, ймовірно, були викрадено та продано.

Що до імпорту вугілля і його покупки в Україні у приватних продавців для покриття дефіциту палива, то подібні покупки підприємства роблять самостійно й інформацією про ціни при подібних закупівлях вони не володіють.

Водночас, як повідомляв лідер незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, вартість американського вугілля, закупленого «ДТЕК» і «Центренерго», становить 3150 гривень за тонну в той час, як ціна вугілля з державних шахт — 1650 гривень.

Як писав «Телеграф» прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обіцяв відмовитися від імпорту вугілля і нарощувати вуглевидобуток на державних шахтах.