Поради водіям: коли "перевзувати" машину на зимову гуму

Читать на русском
Автор
728
Законодавство України не встановлює календарних норм для зміни шин
Законодавство України не встановлює календарних норм для зміни шин. Фото фото з відкритих джерел

За літні шини в холодну пору року можуть оштрафувати

Прихід осені для багатьох автолюбителів символізує зміну літньої гуми на зимову. Така операція необхідна для кращої стійкості транспорту на слизьких дорогах.

"Телеграф" намагався розібратися, коли ж саме водіям слід провести зміну шин.

Що кажуть правила дорожнього руху?

Цікавий момент: українське законодавство (включаючи ПДР) не має чітких календарних рамок для заміни літньої гуми на зимову. Також не прописуються додаткові вимоги (умови), які можуть цьому передувати.

Єдиний момент — підпункт 31.4.5 все тих ж ж ПДР. В цьому розділі водіям пропонують вчасно ставити на машину ті шини, які найкраще підійдуть дорожнього полотна згідно погодних умов (сильні опади, ожеледь, іній і т.п.

Якої думки фахівці?

Літні і зимові шини відрізняються глибиною протектора

За інформацією ресурсу "Асканія Шина", більшість водіїв і автомайстрів вважають, що деякі терміни щодо зміні гуми все ж є. Їх встановлює погода і температура за вікном.

Бажано встигнути "перевзути" своє авто до моменту, коли середньодобовий показник температури опуститься нижче 7°С.

Для чого це потрібно?

Зимові шини мають більший і, як результат, стійкіший протектор. Це забезпечує машину від додаткового ковзання по трасі, яка взимку і без того часто нагадує дзеркало.

При такій гумі у авто покращується якість зчеплення. Засіб пересування стає частішим учасником аварій, якщо залишається на "літніх" шинах у зимовий час.

Найкращим варіантом буде не чекати зниження температури, а спрацювати на випередження. Так, частина автолюбителів змінює літню гуму на літню на початку жовтня, а в квітні проводить зворотні маніпуляції.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, хто в Україні може стати власником вживаного автомобіля абсолютно безкоштовно і як це зробити.