Робота за кордоном: скільки українців виїхали на заробітки та куди

Читать на русском
Автор
701
Українці їдуть працювати за кордон на різні терміни.
Українці їдуть працювати за кордон на різні терміни.. Фото telegraf.com.ua

Лідером популярності у трудових мігрантів стала сусідня Польща.

Мігранти з України виявилися лідерами кількості отриманих дозволів на перебування в ЄС. Минулого року вперше такі документи отримали 601 тисяча українців. Усього ж таких дозволів наприкінці 2020 року налічувалося близько 1,3 млн.

Про це свідчать дані звіту ООН.

Найпопулярнішою країною для отримання нових дозволів на помешкання стала Польща. Туди захотіли поїхати з різних причин майже 500 тисяч. Українці їхали до Польщі переважно на заробітки — дозволи на строк до 11 місяців для виконання роботи отримали у 93% випадків.

За оцінками ООН, всього з України за кордоном працюють близько 3 млн осіб. Люди їдуть не лише щоб заробити грошей для сімей, а й через відсутність можливостей кар’єрної самореалізації (17%).

Найбільше українські робітники потрібні у Польщі, Німеччині та Чехії — їм не вистачає сантехніків, зварювальників, будівельників.

Багато заробітчан вирішують залишитися — за перше півріччя Польща, найпопулярніша країна у трудових мігрантів з України, видала 16 800 дозволів на постійне проживання за 1 квартал 2021 року, тоді як минулого року було 29, 4 за весь рік.

Польща виявилася також найпопулярнішою країною для студентів — 26,9 тис. у допандемійний 2018 рік навчалися в цій країні. На другому місці у молоді Німеччина, далі Чехія та Італія. У корона-світі кількість студентів впала на 10-20%.

Якщо говорити про міграцію, як пошук нового місця для життя, то більша частина українців, які виїхали, осіла до РФ. На другому місці Канада та США.

Офіційна кількість емігрантів сягає 6 млн. громадян. Більшість тих, хто виїхав до Росії, зробили це ще за радянських часів. В останні роки зростає еміграція до країн ЄС.

Раніше "Телеграф" писав, що цього літа окрім Польщі до трійки популярних країн для виїзду потрапили туристичні Туреччина та Єгипет.