Підсумки переговорів з росією: Подоляк детально розповів про гарантії безпеки та Крим

Читать на русском
Автор
2488
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Фото Facebook

Договір про гарантії безпеки допоможе захистити територію та суверенітет України.

У Стамбулі у вівторок, 29 березня, закінчилися українсько-російські переговори про припинення війни. З їхньою допомогою вдалося зафіксувати низку найважливіших договірних позицій, яку взяла до розгляду росія.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, передає "Телеграф".

Останні новини про війну читайте у нашому Telegram

За його словами, договір про гарантії безпеки, про який йшлося у Стамбулі, допоможе не теоретично, а на практиці отримати дієвий інструмент захисту території та суверенітету України.

"Країнами-гарантами стають, скажімо так, провідні армії світу, у тому числі з ядерним компонентом, які беруть на себе конкретні юридичні зобов'язання — щодо втручання у будь-який конфлікт на території України, негайне постачання зброї. Треба сказати, що цей договір дозволяє також розпочати перегляд старої моделі глобальної безпеки, яка не виявила в нинішній ситуації ефективність, та перейти до більш дієвих моделей", — повідомив Михайло Подоляк.

Радник глави Офісу президента додав, що Україна на цей час є ініціатором глобальної архітектури безпеки й, до того ж отримує гарантії обов’язкового входження на ринок ЄС як повноцінний член, у тому числі й в частині фінансування об’ємних програм модернізації економіки, і в частині відмови від надмірних бюрократичних процедур на шляху до входу в ЄС.

Також Подоляк прокоментував участь росії у підписанні договору безпеки, зазначивши, що країни-підписанти, зокрема США, ВБ, Туреччина та Німеччина, накладають на росіян багато додаткових умов та дозволяють Україні не йти на складний двосторонній формат.

"Лише в рамках багатостороннього договору можна уникнути традиційної російської необов’язковості за юридичними договорами", — зазначив радник голови ОП.

Не залишив поза увагою Михайло Подоляк і питання Криму, наголосивши на революційності пропозиції щодо нього.

"Прямі двосторонні переговори з кримської проблематики та фіксація нинішнього становища на 15 років — це революційна пропозиція. Оскільки це означає, як мінімум, повернення теми Криму в переговорну повістку. До цього росіяни категорично відмовлялися від цього. А крім того, дозволяє зберегти нинішні юридичні трактування Криму, оскільки для нас Крим, безумовно, є частиною України. Відмова від взаємної військової ескалації з кримського питання є ключем до спільного припинення війни", — резюмував він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що після закінчення переговорів російська сторона провела свій брифінг, де заявила про "істотне скорочення військової активності на Чернігівському та Київському напрямах".