Не зламав КДБ, так добила рф: після жахів Бучі померла відома художниця

Читать на русском
Автор
2698
Любов Панченко місяць голодувала у своїй оселі
Любов Панченко місяць голодувала у своїй оселі. Фото Колаж "Телеграфу"

Коли окупанти вийшли з Бучі, жінка вже не могла сама ходити та їсти

Відома українська художниця Любов Панченко, яка мешкала у Бучі на момент вторгнення до міста російських окупантів, місяць голодувала у своєму будинку, після чого була госпіталізована, але лікарі не змогли її врятувати, — жінка померла у віці 84 років.

Про це на своїй сторінці у Facebook увечері 31 квітня проінформував мер Бучі Анатолій Федорук.

Хоча Буча була деокупована майже місяць тому, про тяжке становище Панченка стало відомо лише 21 квітня, коли у ЗМІ розповіли її історію.

Оперативно про війну читайте у нашому Телеграмі

Весь час окупації жінка похилого віку сиділа у своєму приватному будинку, нікуди не ходила і голодувала. Коли росіяни вийшли з населеного пункту, сусіди знайшли її та викликали лікарів, — ті госпіталізували її до Києва на лікування. Вона дуже схудла, не могла сама ходити та їсти, через що волонтери та журналісти збирали гроші їй на допомогу.

Дім Панченко сильно постраждав від бойових дій
Дім Панченко сильно постраждав від бойових дій

Але допомогти жінці вже не змогли, і вона померла.

"Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали", — наголосив Федорук.

Хто така Любов Панченко?

Любов Панченко — художниця-модельєрка, лауреат премії імені Василя Стуса, почесна громадянка Бучі. Вона з художників-шістдесятників, які розвивали українську культуру під час радянської цензури.

Любов Панченко
Любов Панченко

Її картини завжди відрізнялися яскравим національним колоритом, через що Любов переслідували, а її роботи доводилося ховати.

Творчу спадщину художниця ще до окупації Бучі передала музею.

Як повідомляв "Телеграф", раніше стало відомо про героїчну загибель на Донбасі захисника-"кіборга" Руслана "Багдада" Боровика.