Гречка вже по 90 гривень: якою буде її ціна після збирання врожаю восени

Читать на русском
Автор
2298
Гречка до осені може подешевшати вдвічі Новина оновлена 24 червня 2022, 20:33
Гречка до осені може подешевшати вдвічі. Фото attuale.ru

90 гривень за кілограм гречки – аграрії прогнозують зміну цін на крупу після збирання врожаю

З початку бойових дій Україна спостерігає зростання цін на продукти та товари, що особливо помітно на продуктах харчування.

Так, за даними моніторингу порталу "Мінфін", з травня в Україні зафіксовано черговий стрибок зростання цін на гречку – з 72,5 грн до 89,9 грн за 1 кілограм.

Як пояснив "Телеграфу" голова Міжнародної асоціації виробників і переробників гречки Микола Малієнко, зростання цін обумовлено агресією Росії проти України, а також частково, її експортом за кордон.

"Навесні добірне насіннєве зерно гречки наше господарство продавало по 32 000 гривень за тонну, були ті, хто продавав його по 50-70 тисяч гривень. Зараз же тонна товарної гречки на ринку коштує 40 000 гривень, у роздробі зрозуміло приблизно вдвічі дорожче", — говорить про швидке зростання цінової динаміки на гречку співрозмовник "Телеграфа".

Але все ж таки основна причина змін цін на крупу – її наявність.

"Після різкого падіння посівів гречки зі 100 тисяч гектарів до 67 тисяч та зростання цін на неї у 2021 році, аграрії нарощують площі під цю культуру. Наприклад, за моїми підрахунками цього року під неї було виділено приблизно 120-130 тисяч гектарів, за середньої врожайності в 1 тонну з гектара, що є цілком реальним, ми можемо отримати 120-130 тисяч тонн гречки восени, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб країни», — каже Микола Малієнко.

Якщо аграріям вдасться зібрати такий урожай, за словами експерта, вже до листопада оптова ціна тонни гречки може впасти із нинішніх 40 тисяч гривень до приблизно 25 тисяч гривень.

"Це дасть роздрібну ціну гречаної крупи в магазинах у листопаді приблизно 45-50 гривень за кілограм", — прогнозує Микола Малієнко.

Тим часом, як прогнозують експерти, українців у 2022 році очікує зростання цін на деякі продукти та товари на 30-40%, а річна інфляція становитиме не менше 20%.