Фірму Коломойського ліквідували, списавши борг перед держбанком на мільярди - ЗМІ

Читать на русском
Автор
13218
Коломойському списали борг перед державним "ПриватБанком" на чималу суму
Коломойському списали борг перед державним "ПриватБанком" на чималу суму. Фото telegraf.com.ua

Чергова фірма-"прокладка" не повернула гроші державі

Господарський суд Дніпропетровської області ліквідував компанію "Новофарм", власником якої може бути олігарх Ігор Коломойський, та списав цьому товариству борг перед державним "ПриватБанком" на суму 4,3 мільярда гривень.

Про це повідомило видання Finbalance з посиланням на рішення суду від 5 липня 2022 року.

Зазначається, що ТОВ з іноземними інвестиціями "Новофарм" мав боргів перед кредиторами на суму 10,44 мільярда гривень. У ході ліквідаційної процедури компанія погасила заборгованість у розмірі 2,7 мільйона гривень. Решту суми компанії, яку визнали банкрутом 22 квітня 2021 року, можна сказати, що "пробачили".

"Згідно з ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв'язку з недостатністю майна, вважаються погашеними", – йдеться в ухвалі суду.

У судових матеріалах є дані Генпрокуратури про те, що Нацбанк визнав "Новофарм" особою, що пов'язана з "ПриватБанком". У документах йшлося, що перед націоналізацією банку (16 грудня 2016 року) він відкрив кредитну лінію для компанії з лімітом 3,2 мільярда гривень під 10,5%. У якості забезпечення за кредитними зобов'язаннями Pointex Sale LLP надала "ПриватБанку" євробонди на суму 80 мільйонів доларів, які банк випустив через UK SPV Credit Finance plc. Ці папери під час націоналізації банку потрапили під списання.

Журналіст Юрій Ніколов на власній сторінці у Facebook пояснив схему з компанією "Новофарм" значно простіше. За його словами, свого часу олігарх Ігор Коломойський уклав між "ПриватБанком" та різними фірмами-"прокладками" угод на 160 мільярдів гривень і останні встигли забрати кредитні гроші. А коли банк націоналізували, то ці фірми попросили повернути кредити, які вони взяли, але ті вже не мали з чого повертати.

"У тому числі відмовилась повертати 4,3 мільярда фірма "Новафарм", яку в рамках кримінального провадження Генпрокуратура визнала пов'язаною з "Приватом". І ось поки ми всі відволіклися на якусь війну, на якісь там смерті, на якесь там знищення держави Україна…суд взяв і хлопнув цю фірму "Новафарм", списавши її борги перед вже державним "Приватом", — зазначив журналіст.

Ігор Коломойський Новофарм - фірмі-прокладці списали борг перед ПриватБанком на 4,3 млрд грн
Ігор Коломойський Новофарм - фірмі-прокладці списали борг перед ПриватБанком на 4,3 млрд грн

Раніше "Телеграф" повідомляв, що вперше за час війни олігарха Ігоря Коломойського побачили на публіці 19 червня. Він засвітився в одному з готелів на Буковелі (Карпати).