Росіяни на Донбасі вибрали лінію для атак, відволікаючи обстріл мирних людей: свіжі карти боїв

Читать на русском
Автор
4568
Українські захисники, як і раніше, роблять все можливе, щоб відправити ворога до пекла
Українські захисники, як і раніше, роблять все можливе, щоб відправити ворога до пекла. Фото Генеральний штаб ЗСУ

Росіяни б’ють українськими містами в тилу, вчиняючи все нові військові злочини

На східному відрізку фронту тривають кровопролитні бої. Незважаючи на продовження основної оперативної паузи, взятої російськими окупантами, дуже спекотно зараз нашим воїнам, які тримають оборону на лінії Слов’янськ-Сіверськ-Бахмут. ЗСУ чинить серйозний опір, масштабно завдаючи ударів російської армії, проте противник намагається відволікати увагу і тому випускає ракети по мирних містах — як це сталося напередодні з Вінницею.

Проте в Інституті вивчення війни (США) впевнені, що вже найближчими днями обстановка на Донбасі може загостритися ще більше, ніж раніше, адже ворог здатний розгорнути чергову кампанію наступу. На тому ж півдні зусилля противника сконцентруються на іншому — спробі стримати українських захисників.

Слід зазначити, що поки що росіяни використовують лише обмежені наземні атаки за участю особового складу, обираючи артилерійські чи ракетні обстріли України чи позицій ЗСУ. А Вінницька трагедія 14 липня взагалі стала частиною "систематичної кампанії рф щодо ударів по житлових кварталах українських міст". Цілком імовірно, що поки що росіяни від такої тактики "відволікання" відмовлятися не планують.

Свіжі карти боїв в Україні 15 липня
Свіжі карти боїв в Україні 15 липня

Донбас

Попередня доба не принесла особливих тактичних успіхів росіянам на Донбасі. Продовжуються спроби ворога просунутися до Слов’янська — наприклад, проводився штурм Курульків. Проте наші захисники швидко "дали по зубах", змусивши противника відступити. Бажаючи помститись, окупанти обстріляли з різних видів зброї частину Харківської області та населений пункт Маяки.

Свіжі карти боїв на Донбасі 15 липня
Свіжі карти боїв на Донбасі 15 липня

Також армії рф не дає спокою Сіверськ і Бахмут, зосереджуючи свої підрозділи на уявній лінії, що з’єднує ці міста зі Слов’янськом. Найближчими днями, ймовірно, варто очікувати посилення боїв на цій ділянці.

На північно-східних підступах до Авдіївки росіяни маневрували, намагаючись обійти українські укріплення. Особливого успіху не мали. Варто також зазначити, що ЗСУ змогли, найімовірніше, повернути під свій контроль село Єгорівка на Донеччині.

Харківщина

Свіжі карти боїв за Харків 15 липня
Свіжі карти боїв за Харків 15 липня

Харків, як і раніше, залишається на лінії вогню, приймаючи на себе удари артилерії різних калібрів, а також крилатих ракет. Ведуться серйозні бої за контроль над Дементієвкою, такожзафіксований факт повітряної розвідки над населеними пунктами Василенкове та Шевченкове. Найімовірніше, тут планується наступ ворога, хоча ЗСУ намагаються дати гідну відсіч.

Південь України

Свіжі карти боїв за Херсон 15 липня
Свіжі карти боїв за Херсон 15 липня

Повільний, але впевнений наступ українських захисників у південних областях триває. Росіяни в паніці намагаються переміщати свої боєприпаси до місць, які мають культурну та історичну цінність для України, щоб урятуватися від ударів з повітря. Так, наприклад, у міському драмтеатрі Херсона найімовірніше знаходиться новообладнаний склад боєприпасів ворожої армії.

Тим часом ЗСУ продовжують бити за зосередженнями техніки та живої сили окупантів у тих місцях, про які дізнається розвідка. Це і Мелітополь, і Нова Каховка, і окремі населені пункти Херсонщини та Миколаївщини, що перебувають у тимчасовій окупації.

Обстріл Миколаївської та Дніпропетровської областей з боку Херсонщини поки що зберігається, варто бути дуже обережним.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, чи існує повторний ризик здійснення російської атаки на Київ. Ситуацію пояснив головком ЗСУ Валерій Залужний.