Як не залишитися без пенсії – у ПФУ дали відповідь

Читать на русском
Автор
811
Можна допомогти ПФУ призначити собі пенсію
Можна допомогти ПФУ призначити собі пенсію. Фото zt.20minut.ua

Через помилку роботодавця можна залишитись без пенсії, як цього не допустити

Усі пенсії за віком українцям призначаються автоматично, але лише у тому випадку, якщо у держреєстрах є вся потрібна інформація про отримувача виплат. Про це нагадує Пенсійний фонд України.

Якщо відомості в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування дають дані про страховий стаж, достатній для призначення пенсії, пенсія буде призначена автоматично без звернення до органів ПФУ.

Якщо ж інформація про страховий стаж неповна, за призначенням пенсії можна звернутися персонально та дистанційно через веб-портал електронних послуг ПФУ. У такому разі можна надати додаткову інформацію про страховий стаж, перевірити дані, внесені за вас страхувальниками, та у разі потреби виправити неточності.

Зробити все це можна у розділі "Популярні послуги" – "Анкета надання інформації для автоматичного призначення пенсії за віком" у лівому меню сайту.

При цьому у 2023 році почнуть діяти норми нового пенсійного законодавства, при якому для виходу на пенсію у 60 років знадобиться страховий стаж понад 30 років. У 63 роки можна піти на відпочинок маючи понад 20 років трудового стажу, та від 15 до 20 років для виходу на пенсію у 65 років.

За даними Пенсійного фонду України, з 1 по 12 серпня на виплату пенсії спрямовано 28,2 млрд грн.