Продукти — вниз, техніка — вгору: як зміняться ціни восени

Читать на русском
Автор
4427
Відкриті джерела

Осінь принесе нові ціни на багато товарів, не лише продукти

Українцям продовжують прогнозувати інфляцію восени зі зростанням цін практично на всі товари. Однак деякі з них можуть навіть подешевшати.

Наприклад, овочі, які можуть зберігатися тривалий час (картопля, буряк, морква, цибуля та інші), швидше за все, у вересні впадуть у ціні. Щоправда, вони знову подорожчають пізніше. Про це пише "РБК-Україна" із посиланням на Світлану Литвин, аналітика Українського клубу аграрного бізнесу.

З іншого боку, на вартість харчових продуктів впливатиме повернення акцизів на паливо, тим більше, що в аграріїв зараз триває жнива, незабаром розпочнеться масовий посів озимих культур. На всі ці операції потрібна велика кількість дизельного палива, що також може вплинути на фінальну вартість кінцевих продуктів у майбутньому.

Тим часом засновник одного з найбільших у країні ритейлерів електроніки та побутової техніки АЛЛО Дмитро Деревицький очікує, що до кінця року ціни на його товар збільшаться ще на 45-60%.

"У всіх імпортних товарів є потенціал підвищення ціни на 45-60%. ПДВ 20% плюс 25% курс – отримуємо нижню планку 45%. Щодо верхньої межі подорожчання, то можу сказати лише про товари, які ми імпортуємо, бо розмір мита на них — 12%. Тобто потенціал зростання цін на електроніку дуже великий: 20% ПДВ, 12% мита та 25% зростання курсу — виходить близько 60%", — наводить підрахунки бізнесмен в інтерв’ю "Економічній правді".

Втім, якби влада вирішила запровадити 10% податок на імпорт при купівлі валюти, бізнесу довелося б думати про скорочення персоналу.

Однак і 2023 рік може виявитися роком зростання цін на всі товари. Так, згідно з прогнозом Кабміну, інфляція становитиме близько 30%.