Україна змінила тактику у переговорах щодо постачання зброї

Читать на русском
Автор
6643
F-16
F-16

Ймовірно, частина зброї надійде до України вже після завершення війни

Україна змінила підхід до постачання зброї та замість публічного запиту просунутих систем озброєння в США почала вести переговори про довгострокові контракти на постачання.

Як повідомляє Politico з посиланням на свої джерела в українському уряді, Пентагоні та оборонному секторі США, йдеться про винищувачів F-16, системи ППО Patriot, а також ударні БПЛА Gray Eagle.

Зазначається, що зміна підходу відбулася, у тому числі, після поради глави Білого дому Джо Байдена про те, що варто сфокусуватися на постачанні того озброєння, яке дійсно необхідне на фронті, а також через занепокоєння радників про те, що подібні заклики можуть вплинути на найбільш термінові військові потреби.

У Вашингтоні звучали аргументи, що постачання високотехнологічного озброєння можуть сприйняти росією як провокація, а також, що Київ не зможе налагодити його обслуговування у воєнний час.

Видання зазначає, що швидше за все частина техніки прибуде в Україну вже після завершення війни.

Водночас наголошується, що факт обговорення передачі такого роду озброєнь є помітним прогресом у порівнянні з весною, коли відхилялися самі думки про такі угоди.

Як повідомлялося раніше, США з жовтня готуються офіційно запустити ленд-ліз для України, який дозволить оперативніше закуповувати озброєння на потреби ЗСУ. До цього вся військова допомога передавалася на безоплатній основі.