Зберегти здоров’я взимку: яких правил потрібно дотримуватися

Читать на русском
Автор
Здоровий рівень активності допомагає зігрітися
Здоровий рівень активності допомагає зігрітися. Фото freepik.com

Навіть за умови безперебійної подачі опалення слід бути уважними до свого здоров’я

До зими залишилося трохи більше як місяць, а українці вже готуються до складного проходження опалювального сезону. І хоча зимовий сезон обіцяє бути не найморознішим та сніжнішим через стан енергосистеми люди можуть зіткнутися з проблемами з опаленням.

Британська Національна служба охорони здоров’я випустила рекомендації про те, як подолати зимовий сезон у комфорті та доброму здоров’ї. Окрім порад з вакцинації — питання, яке кожна людина вирішує індивідуально зі своїм лікарем, у рекомендаціях є кілька важливих практичних порад.

Зазначається, що перемерзання найбільше впливає людей старше 65, дітей віком до 5 років, людей із проблемами зі здоров’ям, вагітних. Для таких категорій британці рекомендують мати вдома температуру 18 градусів за Цельсієм. Для решти — така температура потрібна лише вночі.

Якщо людина здорова і активна, температура нижче 18 градусів безпечна. Нагадаємо, через вторгнення росії в Україну в країні знизили мінімум температури у квартирах до 16 градусів. Зробити квартиру тепліше може допомогти не тільки опалення, а й практичні дії – усунення протягів та утеплення.

Британці рекомендують використовувати грілку або електричну ковдру, щоб зігрітися в ліжку, але не робити це одночасно. Зберегти тепло та здоров’я в тілі також допоможуть регулярне вживання гарячих напоїв та харчування. Їсти гаряче потрібно як мінімум раз на день.

У холоди закликають бути уважними до ближніх — перевіряти літніх сусідів та родичів, переконатися, що мають достатньо їжі та ліків, щоб не виходити на вулицю в холоди. У зимовий сезон також актуально посилити заходи протимікробної безпеки — мити руки з милом, чхати в серветку, дотримуватись дистанції.

Раніше "Телеграф" публікував поради експертів як вижити у місті за умови проблем з електроенергією та опаленням. Також важливо не замерзнути на вулиці, щоби не довелося відігріватися вдома.