На сході точаться запеклі бої: актуальна карта війни в Україні

Читать на русском
Автор
3971
Сили оборони продовжують захищати Україну Новина оновлена 05 грудня 2022, 07:30
Сили оборони продовжують захищати Україну. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Морози, що настали на сході, змінюють умови битв

Попри очікування заокеанських союзників України, припинення воєнних дій взимку є малоймовірним. Промерзла земля дозволяє важкій колісній та гусеничній техніці просуватися вперед. Українські війська готують таку техніку до зимових операцій, а будь-яка пауза дає росії можливість посилювати позиції та звозити нових мобілізованих.

Як вважають в Інституті вивчення війни (ISW), здатність України зберегти ініціативу та динаміку звільнення країни залежить від проведення послідовних операцій цієї зими. Восени, попри багно, активні бої тривали. З наближенням сильних морозів наприкінці грудня українські сили знову зможуть використовувати погодні умови.

Контрнаступальні дії українських військ тривають у напрямку Кремінної та Сватового. Ворог наступає в районі Бахмута та Авдіївки.

Карта воєнних дій в Україні 5.12
Карта воєнних дій в Україні

Схід України

Окупанти заявляють про відбиття українських атак у районі Сватового на території Луганської та Харківської областей. Кадри з геолокацією підтверджують удари в районі Стельмахівки та Кривошиївки на північний захід від міста. В околицях Кремінної також триває наступ Сил оборони України на тлі атак росії. Бої велися на північний захід від Кремінної (район Площанки), а також на південь на околицях Білогорівки.

Карта боїв на північному сході України 5.12
Карта боїв на північному сході України

На Донеччині ворог продовжує атакувати Бахмутський напрямок — Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутський, Опитне, Кліщівка, Андріївка, Курдюмівка під атакою окупантів. Ведуться запеклі бої.

Ворог намагається мінімізувати наслідки української боротьби з його складами та лініями постачання – російські війська отримали наказ не підвозити артилерійські снаряди ближче, аніж на 100 км до лінії фронту у районі Донецька. У районі Авдіївки також тривають атаки окупантів по всій західній околиці Донецька, у Водяному, Первомайському, Мар’їнці та інших населених пунктах. У західній частині Донеччини та на сході Запорізької області ворог заявляє про відбиття українських контратак. Нібито Сили оборони намагаються відновити позиції у районі Вугледара.

Карта бойових дій у Донецькій області 5.12
Карта боїв у Донецькій області

Південь України

Ворог продовжує обстрілювати правобережжя на Херсонщині. Також росіяни відкривають вогонь по Миколаївщині (Очаків), Дніпропетровщині (Нікополь, Марганець), Запорізькій області (Гуляйполе). Українські сили також завдають ударів, але точніше — по скупченнях окупантів у Херсонській області та Запорізькій, зокрема, біля Первомайського. Місцевим мешканцям на окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя дедалі складніше пересуватися. Обмеження щодо пересування торкнулися і росіян — їм не дозволяють залишати Запорізьку область місцева окупаційна влада.

Карта воєнних дій у Херсонській області 5.12
Карта воєнних дій у Херсонській області

Раніше "Телеграф" розповідав, що через мережу поширилися кадри страти місцевих жителів на Луганщині нібито за допомогу ЗСУ. Щодо подальшого розвитку війни експерти будують гіпотези та прогнози, але для їх виконання важливо відрізати росіян на фронті від постачання зброї та інших типів постачання, наприклад, зруйнувавши остаточно Кримський міст.