Міністр оборони Литви: Гарантія безпеки для України – членство в НАТО

Читать на русском
Автор
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас

Система гарантій безпеки для України має бути адекватною ситуації, вважає міністр оборони Литви.

Одна із складових гарантій безпеки для України – членство в НАТО та ЄС. Також, це наявність стратегічних відносин із США та Великобританією в економічній та військовій сфері, виражена, зокрема, у присутності військових підрозділів союзників на території України.

Про це в інтерв’ю Guildhall заявив Міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас.

"До вторгнення, навіть наші європейські партнери неадекватно і помилково оцінювали, що насправді собою являє російська загроза. Тепер це розуміння є і воно має бути конвертовано у реальні дії. Система гарантій безпеки для України має бути адекватною ситуації. Я думаю, що одна зі складових – це членство України в НАТО, можливо, навіть раніше членство в ЄС", — заявив міністр.

"Також, це стратегічні відносини України з Великобританією та США, як в економічному так і у військовому плані. Поясню на прикладі Литви. У нас є розміщені сили НАТО, беруть участь шість держав НАТО, але завжди знаходяться на постійній основі два батальйони Збройних Сил США. Хтось скаже, що це символічно, але все й ґрунтується на такій нібито символіці – жодна країна не залишить своїх громадян та солдат на поталу агресора. Ми всі знаємо, що в разі чого за нами будуть наші союзники, зокрема, до речі, німці", — підсумував Арвідас Анушаускас.

Раніше, Міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас виступив із заявою щодо санкційної політики Заходу, заявивши, щоз метою протидії участі третіх країн у допомозі РФ в обході санкційних обмежень, необхідно вводити санкції проти таких країн, чинячи на них економічний тиск.