Дошка ганьби? У Зеленського хочуть створити публічний реєстр ухилянтів від мобілізації

Читать на русском
Автор
3110
Колаж "Телеграфу"

Законопроект ще не зареєстрований у ВР

В Україні взялися за вирішення проблем, пов’язаних з мобілізацією. І після резонансної новини про можливе розсилання повісток через месенджери у Верховній Раді вигадали, як впливати на ухилістів.

Про це розповів нардеп, член комітету Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представник президента у парламенті Федір Вениславський в ефірі національного телемарафону.

За його словами, він зараз працює над законопроектом про реєстр "ухилянтів", сенс якого полягає в тому, щоб оприлюднити особисті дані громадянина, який не реагує на повістки. Тобто, якщо військовозобов’язаний був проінформований про необхідність прийти у військкомат, але не з’явився, наприклад, двічі поспіль, то ТЦК має право оприлюднити особисті дані. Йдеться про ім’я, прізвище та інше.

"Якщо людина була належним чином, можливо, через той же месенджер, поінформована і підтвердила, що отримала виклик до ТЦК, але не зʼявилась, то це означає, що вона свідомо не виконує свій конституційний обовʼязок захищати Батьківщину", — заявляє Вениславський.

За задумом нардепа, така "дошка ганьби" створюватиме "певний громадський тиск" на ухилянта, і після того, як військовозобов’язаний чоловік виконає своє зобов’язання, інформацію з реєстру вилучать.

Варто зазначити, що поки що документ ще не зареєстрований у ВР.

Нагадаємо, що 29 березня Вениславський повідомив про ідею розсилати чоловікам повістки через месенджери. Він наголосив, що база мобільних номерів вже практично сформована.

Раніше ми писали про те, який термін реально світить за ухилення від армії.