Зачароване місце. Чортів камінь на Львівщині

Читать на русском
Автор
716
Чортів камінь
Чортів камінь. Фото Відкриті джерела

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

У невеликому селищі Підкамінь, що у Бродівському районі на Львівщині, розташована незвичайна скеля, яку називають Чортів Камінь. Поруч з цією скелею немає гір. Складається враження, що Чортів камінь туди просто хтось приніс.

Вчені припускають, що камінь-велетень міг утворитися на дні Сарматського моря, яке 10 або 15 мільйонів років вирувало на цьому місці. Чортів камінь досягає у висоту 16–17 метрів, а в ширину 8–10 метрів, приблизний вік скелі – 11 мільйонів років.

За часів Галицько-Волинського князівства скелю могли використовувати як основу укріплень. Доказом тому є дві печери поблизу каменя. Одна з них служила підземним храмом, а інша – оселею ченців.

Чортів камінь
Чортів камінь

Також тут виявили язичницькі предмети, які використовували для жертвопринесення, що вказує на особливе ставлення до цього місця ще в дохристиянську епоху.

Камінь називають Чортовим через легенду, згідно з якою колись сам чорт захотів знищити Свято-Успенську Почаївську лавру. Для цього він попрямував до святині, прихопивши в оберемок величезний камінь. Але чи то передумав, чи то не вистачило сил донести, а камінь впав на своє теперішнє місце, за 15 кілометрів від лаври.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у селі Базальтове Костопільського району Рівненської області розташована унікальна пам'ятка природи, яка нагадує ірландські стовпи з Дороги гігантів. Українське природне диво називають Яновою долиною, воно становить собою унікальну споруду із базальтових стовпів-багатогранників, що вишикувані рядами.