"Історичне досягнення": Зеленський назвав 5 проривів України у Криму

Читать на русском
Автор
2440
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Зеленський зазначив, що мета України – повна деокупація земель, включаючи Крим

Президент України Володимир Зеленський назвав позитивні зрушення, які б свідчили про можливість деокупації Криму найближчим часом. Глава держави також озвучив п’ять головних досягнень України на цьому етапі війни з росією.

Про це він заявив під час виступу на парламентському саміті Кримської платформи. Захід проходить у столиці Чехії Празі. У ньому беруть участь близько 70 парламентів та парламентських асамблей, які представляють п’ять континентів.

Український лідер Володимир Зеленський назвав п’ять досягнень України : " Російський флот поступово тікає з Криму . Він більше не здатний оперувати у західній частині Чорного моря", — заявив глава держави.

Крім того, за словами глави держави, для російських терористів наразі немає жодної бази безпеки та надійного логістичного маршруту у Криму. ЗСУ поки не досягли повного вогневого контролю над Кримом i ljвколишніми водами, але це питання часу.

Володимир Зеленський також підкреслив, що проукраїнські настрої в Криму все більше зростають. Крім того, Україна змогла повернути Чорному морю роль артерії безпеки, від якої залежить глобальна продовольча стабільність у багатьох країнах. З початку роботи нового експортного коридору в Чорному морі зайшли на завантаження майже 50 суден, а заявлено на підхід ще більше 50 суден.

"П’ятий пункт ціннісний. Це те, про що слід згадати сьогодні, у День Об’єднаних Націй. Коли, 78 років тому набув чинності Статут ООН, найшанованіший документ, який затверджує базове право кожної нації життя без агресії, анексій, терору", — Зауважив президент. Він підкреслив, що у 2014 році світ заплющив очі на дії Росії в Криму. Але зараз влада України займається "демонтажем безкарності росії".

Президент України ще раз наголосив на тому, що головна мета України — це звільнення всіх земель від російських окупантів. Крим – не виняток.

Нагадаємо, що Крим був захоплений та анексований росією у березні 2014 року. Перший саміт з деокупації півострова – "Кримська платформа" відбувся у серпні 2021 року. У ньому взяли участь 46 країн, включаючи країни ЄС. У серпні 2022 року указом Володимира Зелінського було створено консультативну раду з питань деокупації Криму на основі "Кримської платформи".

Раніше "Телеграф" повідомив, що глава української розвідки Кирило Буданов знову заговорив про терміни звільнення Криму та зробив тонкий натяк.