Зрозумілі "ваті" та "совкам": 4 речі, якими АллатРа приваблює українців

Читать на русском
Автор
522
Що являє собою організація АллатРа
Що являє собою організація АллатРа. Фото Телеграф

Зазвичай люди не схильні відстежувати негативні риси своїх авторитетів, це стосується і якості нашої релігійної свідомості, і так само політичної

Громадська організація або, як її ще називають — "секта" під назвою АллатРа є одним із рухів, що запропонували зрозумілу для пострадянської людини ідеологію та практику, ідею єдності релігій та науки, розвитку особистості, без обтяжливих аскетичних практик і надто рафінованого богослов’я. Це може привабити людей із тим чи іншим бекграундом.

Про це "Телеграфу" розповів релігієзнавець, керівник проекту "Релігія у вогні" Руслан Халіков. За його словами, у цій ситуації він бачить реальну небезпеку.

"Зазвичай люди не схильні відстежувати негативні риси своїх авторитетів, це стосується і якості нашої релігійної свідомості, але так само політичної тощо. Реальну небезпеку я вбачаю в тому, що маловідомий релігійний напрям упродовж дуже короткого проміжку часу може стати об'єктом такої пильної уваги в суспільстві", — сказав він.

По-перше, це свідчить про те, що після пережитих стресів війни деякі люди, зокрема й нардепи, влаштовувати полювання на відьом. При цьому незрозуміло, яка група стане наступною — релігійною, етнічною, класовою і т.д.

"По-друге, мені це здається частиною інформаційної кампанії, яка покликана, як це часто буває, відволікти громадськість від інших проблем. Але зрештою це розмиває правову свідомість громадян і має конфліктогенний потенціал", — зазначає Руслан Халіков.

Повний текст читайте у матеріалі "Телеграфа": Загадкова секта або псевдорелігійна "солянка": що таке Аллатра і в чому секрет її популярності.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що до організації АллатРа входять відомі українські особи, такі як віцепрем'єр України Ірина Верещук, колишній голова СБУ Іван Баканов, а також співак Віталій Козловський.