Буде важче: у ЗСУ оцінили нову модифікацію іранських "Шахедів"

Читать на русском
Автор
Юрій Ігнат розповів про новий іранський ударний дрон
Юрій Ігнат розповів про новий іранський ударний дрон. Фото Колаж "Телеграфу"

Нову версію "Шахеда" буде складніше збивати силам ППО

В Ірані представили нову модифікацію ударного безпілотника Shahed-238. Оновлені БЛПА обладнані реактивним двигуном та удосконаленою системою наведення.

Згодом їх може одержати росія. Про це в ефірі телемарафону у вівторок, 21 листопада, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, оновлений іранський безпілотник буде складніше виявляти під час польоту. "Ось зараз уже з’явилися новини, що Іран новий "Шахед" випускає з реактивним двигуном, з різним наведенням радіолокації. Є різні варіанти. Цей "Шахед" є дуже реактивним. Він пофарбований вже в чорний матовий колір, що ще може ускладнити роботу візуального виявлення "Не знаю, чи отримуватиме їх Росія, але досвід такий уже у цих держав є", — сказав він.

Юрій Ігнат зазначив, що зс рф постійно змінює тактику застосування дронів. Раніше противник запускав ударні безпілотники вдень, але згодом ворог почав атакувати ними у темний час доби. Така тактика росіян пояснюється тим, що у темряві важче візуально виявляти дрон.

Спікер Повітряних сил ЗСУ також нагадав, що в Україні теж виготовляють свої дрони на противагу ворожим.

«Вже є зразки, які долітають до «Москва-сіті». Хочеться їх мати більше., як вона намагається наносити нам", — наголосив Ігнат.

Він підтвердив, що в Україні виробляють аналог іранського безпілотника Shahed-136. І натякнув, що такі дрони можуть застосовуватися українськими бійцями.

Довідка

Реактивний дрон-камікадзе Shahed-238 – це модифікація БПЛА Shahed-136. Ірані представив три варіанти нового безпілотника — з автономною системою наведення за інерційною системою та сигналами GPS, а також з інфрачервоною/оптичною та радіолокаційною системою наведення.

Shahed-238 може стати аналогом протирадарних ракет, які наводяться на випромінювання пошукових станцій радіолокацій (РЛС). Такі дрони можуть відіграти важливу роль у нейтралізації та прориві систем ППО.

Раніше "Телеграф" розповідав про створення українського комплексу радіоелектронної боротьби "Піранья". Він створює над бронетехнікою свого роду захисний купол та успішно пройшов польові випробування.