Війна з "невидимками": чим ЗСУ можуть пробити радіоелектронний щит РФ

Читать на русском
Автор
Так полюють на дрони за допомогою спеціальних рушниць
Так полюють на дрони за допомогою спеціальних рушниць. Фото Відкриті джерела

Розробка і впровадження сучасних українських систем РЕБ – один із найбільших пріоритетів Сил оборони.

У цю гонку активно вступили приватні компанії – зокрема, учасник NAUDI, розробник РЕБ- і РЕР-систем Kvertus. Про це йдеться у сюжеті "Фактів тижня".

Наразі росіяни активно використовують на фронті спуфінг — підміну сигналів супутників за допомогою сигналів із землі. Для цього використовують засоби радіоелектронної боротьби. Зокрема, ними можна знищувати десятки дронів. На жаль, у росіян вистачає подібної зброї — є десятки видів. Свого часу наш ворог зробив висновки із війни в Грузії, тож напрацювали собі чимало РЕБ-систем.

Для того, аби мати можливість протистояти російській армії ефективно, українські бійці постійно змінюють підхід до радіоелектронної боротьби. Та головний акцент не на кількості, а на точності й технологічності.

Флагманська розробка компанії NAUDI – це антидрон-рушниця.

"Вона блокує шість різних каналів зв’язку, в тому числі вона ефективна проти FPV-дронів", – розповідає директор компанії Kvertus Ярослав Філімонов.

Попри те, що росіяни намагаються переймати окремі навички ведення боротьби у ЗСУ, якісно вони дуже відстають від нашої армії.