Боротьба з нелегальним видобутком бурштину: Оржель заявляє про необхідність проведення рейдів

Читать на русском
Автор
1197
Боротьба з нелегальним видобутком бурштину: Оржель заявляє про необхідність проведення рейдів Новина оновлена 10 серпня 2023, 08:47

Олексій Оржель каже, що влітку необхідно провести рейди місцями незаконного видобутку бурштину.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель вважає за необхідне влітку розпочати рейди областями нелегального видобутку бурштину, оскільки без тиску з боку правоохоронних органів легальними способами видобутку користуватися не будуть, заявив він в інтерв’ю.

"Тіньовий ринок бурштину трошки зменшується, враховуючи світовий попит. Але, за останніми даними із супутників, масштабний нелегальний видобуток все ж таки ведеться. Закон прийнятий, тепер потрібно їхати на місця, безпосередньо активно задіяти правоохоронні органи, місцеві органи влади. Там всі один одного знають, покривають", — сказав він.

На думку Оржеля, без правоохоронного тиску, навіть за можливості добувати бурштин легально, тіньовий видобуток триватиме.

"Янтарна справа": Суд відклав підготовче засідання

"Вже з літа потрібно провести рейди головними задіяними областями — Житомирською та Рівненською. Наголошую: без відповідного правоохоронного тиску, навіть коли є варіант можливої легалізації, нічого не працюватиме", — пояснив міністр.

Як повідомлялося раніше, у лютому Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект, що передбачає зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з нинішніх 25% до 10% з 2022 року.

На засіданні 29 вересня минулого року Кабінет міністрів ухвалив пакет законопроектів для впорядкування діяльності з видобутку бурштину в Україні.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубування лісу становлять 400 млн дол. на рік.

Нагадаємо, на Рівненщині спіймали голову сільради на перевезенні бурштину.