Гончарук у раді звітував про роботу кабміну за 5 місяців

Автор
Гончарук у раді звітував про роботу кабміну за 5 місяців

На думку прем'єра, вагомим результатом роботи уряду також є викорінення корупції у найвищих ланках влади.

За п’ять місяців роботи Уряд запустив дешеві кредити, знизив платіжку, подолав рейдерство та викорінив корупцію на топ-рівні. І більшість позитивних перетворень відбулися в Україні вперше. На цьому звітуючи перед народними депутатами з трибуни Верховної Ради наголосив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Перше на чому зосередився уряд - це аудит держави. Ми провели оцінку наявного населення, щоби розуміти кількість людей, їхній віковий та гендерний склад. Так само провели аудит державних кадастрів природних ресурсів. Уперше в історії Україні вже об’єднані карти кадастрів. Цієї весни ми плануємо оцифрувати всю територію України. Це дозволить нам проводити інвентаризацію і аналізувати наявні ресурси", - заявив голова уряду.

На думку прем'єра, вагомим результатом роботи уряду також є викорінення корупції у найвищих ланках влади, що позитивно впливає на довіру до України серед іноземних інвесторів та надає можливість отримувати державі дешеві ресурси.

Гончарук: Інформаційні провокації на темі коронавірусу триватимуть

"Ми викорінили корупцію на найвищому рівні в державі. Це знає бізнес і наші міжнародні партнери. Роботи ще дуже багато, але на топ-рівні корупції в Уряді, Парламенті та Офісі Президента - немає. Нам вдалося повернути довіру до України. Крім цього маємо серйозний прогрес - Уряд викорінив системне рейдерство. Уже ніхто пошепки не переписує в реєстрах власність однієї людини на іншу. Протягом 24 годин ми реагуємо на рейдерство і виключаємо негідників із реєстрів. Уже зараз бачимо, що системного рейдерства дійсно немає", - наголосив прем'єр Гончарук.

За його словами, також команді уряду, завдяки розв'язанню проблеми з утворенням ціни на газ, вдалось зменшили платіжки на опалення.

"Це завжди було одним з найважливіших питань, які українці ставили перед владою. І я можу сказати, що ми - перший Уряд, який дійсно зменшив платіжку для людей. Багато років ціна на газ в Україні була не прозорою та не ринкова, і тому сума в платіжках для населення тільки зростала. Ми взяли курс на створення ринкових умов і це дало моментальний результат – за грудень 2019 року для більшості українських споживачів платіжка була зменшена. В деякий містах перерахунок сягнув 30%", - наголосив голова Кабміну. 

Окремо він також підкреслив старт державної програми з надання населенню дешевих кредитів для започаткування власної справи під низькі відсотки, яка має простимулювати українців почати займатися бізнесом.

Гончарук: Цирку в парламенті не буде

"Для того, щоб перезапустити економіку, людям необхідно забезпечити доступ до дешевих ресурсів. Гроші не мають бути «дорогими». Розуміючи це, президент України виступив з ініціативою створення програми дешевих кредитів "5-7-9%", яку ми, команда уряду, підтримали та імплементували в короткі строки. І вже в січні вона почала повноцінно працювати.Ми хочемо стимулювати середній клас і робимо це прямо зараз за допомогою надання йому дешевого ресурсу для початку власної справи. Але це не кінцева зупинка, в планах уряду зробити всі кредити з такої ставкою під 5-7-9%. І наступний крок для нас у цьому напрямку - це дешеві іпотеки на житло", - заявив Гончарук.

За його словами, додатковим стимулом для перезавантаження економіки стануть розпочата урядом програма приватизації збиткових держпідприємств та передача об'єктів у концесію інвесторам.

"Велика приватизація - це ще один крок до ефективності. Приватизація - це про залучення інвестицій і створення нових робочих місць за рахунок передачі у приватну власність збиткових, нестратегічних об’єктів, що належать державі. В Уряді ми провели прозорі конкурси й вже перші 2 порти мають переможців. Туди зайдуть інвестиції. Це величезний крок до розвитку. Наразі ще 12 об’єктів у нас готові до концесійних конкурсів", - додав керівник уряду.

Крім цього, серед результатів роботи уряду за перші 5 місяців - підготовка до старту програми "Велике будівництво", презентація додатку "Дія", створення Офісу протидії рейдерству, об'єднання геокадастрів, закриття нелегальних АЗС та забезпечення готовності Уряду до запуску ринку землі.