"Десь близько $250 мільярдів": Кравчук оцінив компенсацію за ліквідацію ядерної зброї

Читать на русском
Автор
7866
"Десь близько $250 мільярдів": Кравчук оцінив компенсацію за ліквідацію ядерної зброї Новина оновлена 12 січня 2024, 10:10

Кравчук оцінив компенсацію за ліквідацію Україною ядерної зброї у $250 мільярдів.

Компенсація Україні після підписання Будапештського меморандуму мала б скласти близько 250 мільярдів доларів.

Про це повідомив перший президент України Леонід Кравчук в ефірі програми "Бацман".

"Ядерне озброєння було тактичним, яке теж пішло до Росії. Були носії Backfire, ці знамениті літаки. Вони теж перейшли до Росії. Якщо все порахувати, то це десь близько $250 мільярдів", — сказав Кравчук.

Проте, за його словами, Україна не вела із США переговори щодо компенсації такої суми.

"Такої прямої розмови не було. Але було сказано про витрати. Тоді ми не знали цифр, як сьогодні. Я ж читав, спілкувався з людьми, звертався до тих, хто розуміється на цій справі. Тому що президент, за всієї поваги, не всіма. фактами та цифрами може володіти. І це нормально, він не може все знати. Було сказано, що це дуже великі витрати на постановку цієї зброї на території України, ще більше можуть бути витрати при ліквідації зброї", – пояснив Кравчук.

У ЗСУ вже понад сто людей хворіють на коронавірус.

Екс-президент нагадав, що Україна мала близько 46 ядерних боєголовок на твердому паливі, інші були рідкопаливні.

"Рідке паливо в ракетах було страшніше за атомну зброю. Мені хіміки говорили, що якщо вона, не дай Боже, розіллється десь на території, земля на десятки років, а то й більше, виходить з обігу. Я говорив про це: "Як нам? Ми, Україно, самостійно це зробити не можемо. Росія хоче лише забрати ядерні боєголовки", – розповів перший президент України.

Причетні до перестрілки у Броварах: поліція затримала вже 30 людей

4 грудня 1994 року між Україною, США, РФ та Великобританією було підписано Будапештський меморандум, який гарантував Україні територіальну цілісність та безпеку в обмін на відмову від ядерного арсеналу.