ІНП Польщі передав Україні доповідь про дослідження у Грушовичах

Читать на русском
Автор
ІНП Польщі передав Україні доповідь про дослідження у Грушовичах Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:06

Польща передала Україні доповідь у справі досліджень на місці зруйнованого пам’ятника воїнам УПА у Грушовичах.

Інститут національної пам’яті Польщі передав українській стороні доповідь у справі археологічних досліджень на цвинтарі у селі Грушовичі, на місці поховання воїнів Української повстанської армії, де минулого року польські націоналісти демонтували пам’ятник.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Зазначається, що документ із висновками робіт ІНП у місці знесеної пам’ятки УПА отримали, зокрема, Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті та Міністерство культури України.

Про надсилання доповіді українській стороні повідомила сьогодні Ганна Шеленг із Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі.

«Поки що ми не отримали жодного відгуку», — сказала вона, зазначивши, що доповідь у понеділок, 11 червня, відправили у паперовому та електронному вигляді.

За даними видання, документ відправили п’ятьом українським установам: Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, Міністерству культури, Інституту національної пам’яті, Посольству України в Польщі та Об’єднанню українців у Польщі. Доповідь складається з двох документів: укладання археологічних робіт щодо знайдених останків людей та предметів, що лежать поруч із ними, а також медико-судової експертизи місця та останків.

Нагадаємо, за словами польської сторони, археологічні розкопки на цвинтарі у Грушовичах, які експерти ІНП Польщі провели наприкінці травня, не підтвердили, що під розібраним минулого року пам’ятником УПА були колективні чи окремі могили членів українського військового формування.

ІПН Польщі заявив, що виявив під монументом «цивільні, окремі поховання 16 осіб, у тому числі чоловіків, жінок та дітей». Останки не ексгумовані. Відповідно до закону, лише наявність останків воїнів УПА могла б виправдати збереження присвяченого їм пам’ятника. Однак, за словами української сторони, яка була під час робіт ІНП у Грушовичах, там покояться останки не менше трьох членів УПА.

Найближчого четверга, 14 червня, представники ІНП Польщі повідомлять подробиці, пов’язані з дослідженнями у Грушовичах на запланованій прес-конференції у Варшаві.