Носії цих прізвищ не здогадуються, що мають тюркське походження: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1183
Тюркські народи Новина оновлена 23 травня 2024, 09:50
Тюркські народи. Фото Колаж "Телеграф"

Подібні прізвища, до речі, зустрічаються не лише серед українців, а й серед народів Кавказу та татар

Різноманітність та колоритність українських прізвищ – результат впливу багатьох держав та народів, які побували на території нашої країни. Серед них є такі, що походять від сарматів чи скіфів, а також від впливу тюркських народів.

Портал What назвав українські прізвища, які походять від тюркських слів. Скоріше за все, що носії навіть не знали, що вони означають.

Лінгвісти вважають, що в українській мові приблизно 4 тисячі слів мають тюркське походження, і прізвища не виняток. Цей народ населяв землі Придністров’я та Причорномор’я з IV століття нашої ери, що суттєво вплинуло на формування українських прізвищ.

Зокрема, поширене закінчення "-ко" походить від адигейського "-къо", що означає "син", "нащадок". Подібні прізвища, до речі, зустрічаються не лише серед українців, а й серед народів Кавказу та татар. Також популярні прізвища із закінченнями "-юк", "-ук".

Наприклад, Занько, Хатко, Кушко, Герко; Кравчук, Миколайчук та їм подібні. Крім того, низка українських прізвищ залишилися абсолютно тюркськими Кочубей, Челубей, Бучма, Кучма (по-тюркськи це висока гостроверха шапка).

А до українських слів тюркського походження відносять: куркуль, нянька, рух, сурма, багато, тин, хата, килим.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які означають, що у роду водились гроші.