"Гробік на колесах" та "пікова дама": якими були популярні дитячі страшилки часів СРСР

Читать на русском
Автор
1156
Згенеровано ШІ Новина оновлена 24 травня 2024, 17:41
Згенеровано ШІ. Фото Колаж "Телеграф"

Страшилки часто розповідали у таборах чи в походах

У сучасному світі діти ймовірно бояться Momo та Слендермена, а також перспективи того, що батьки заберуть смартфон у виховних цілях. В дитинстві наших батьків страшилки були геть інакшими, часто доволі смішними та абсурдними, проте малеча захоплено переповідала їх за вогнищем у таборах.

"Телеграф" зробив добірку найбільш популярних страшилок часів пізнього СРСР. Впевнені, що бодай кілька з них ви чули.

"Опудало"

Одного разу 4 дівчинки сиділи навпроти покинутого будинку. Раптом вони побачили велике опудало, яке ворушилось, але вітру не було. Воно побігло на них та дівчата злякалися і втекли. Наступного дня вони знову пішли повз опудало, проте його там не було. Дівчата зібралися йти назад. Вони повернулися і побачили перед собою величезне опудало, воно вдарило їх косою, і вони померли.

Дух чорної кішки

Жила-була дівчинка із батьками. Дівчинку звали Аліса. І на її день народження батьки купили їй чорну кішку. Наступного дня Аліса пішла гуляти і повернулася пізно. Вона втомилася і, не роздягаючись, пішла спати. Поруч із ліжком спала кішка. Аліса не помітила кота і розчавила їй голову. Вранці Аліса побачила труп кішки. Наступної ночі дух кішки вбив батьків Аліси, а потім і саму Алісу.

Чорна рука

Жила була одна дівчинка, і одного разу її мама пішла на роботу, а дівчинка залишилася вдома одна. Включила вона телевізор, там показують новини — і раптом замість новин страшним голосом кажуть: "Дівчинко, чорна рука вже у твоїй країні!" Дівчинка на це не звернула уваги й продовжила дивитися телевізор далі. Тут страшний голос знову каже: "Дівчинко, чорна рука вже у твоєму місті!".

Дівчинці набридло дивитись телевізор, і включила вона радіо. Слухає вона пісню, як раптом пісня обривається, і страшний голос каже: "Дівчинко, чорна рука вже на твоїй вулиці!" Дівчинка все одно не звертає уваги, слухає радіо, і тут голос каже знову: "Дівчинко, чорна рука вже у твоєму домі!". Тут дівчинка злякалася і побігла у ванну, зачинилася там. Аж раптом нізвідки чийсь голос каже: "Дівчинко, чорна рука вже у твоїй квартирі!". Дівчинці стало цікаво, вона вирішила подивитися, що там таке, відчинила двері — тут чорна рука на неї й напала.

Коли мама прийшла додому — дівчинки вдома не було, і з того часу ніхто не знає, де вона.

Чорні штори

Якось одна дівчинка пішла з мамою до універмагу, щоб купити штори. В універмазі штори були різних кольорів – сині, жовті, білі, червоні, зелені та чорні. Мамі найбільше сподобалися чорні штори, вона взяла їх і пішла до каси.

Тут до мами та дівчинки підійшла одна старенька бабуся і сказала, щоб вони в жодному разі не купували чорні штори — краще нехай куплять будь-якого іншого кольору, але мама її не послухалася.

Чорні штори повісили в кімнаті дівчинки біля робочого столу. Першого дня, коли дівчинка робила уроки, вона відчула, наче хтось торкається її руки. Другого дня, коли дівчинка робила уроки, вона відчула, що хтось торкає її плече. А третього дня чорні штори задушили дівчинку.

Василь Іванович та Пєтька

У чорній-чорній галактиці, на чорній-чорній планеті, у чорній-чорній країні, у чорному-чорному місті є чорний-чорний будинок. У чорному-чорному будинку є чорна-чорна квартира, а в чорній-чорній квартирі є чорна-чорна кімната, серед якої стоїть чорний-чорний стіл.

За столом сидять Василь Іванович і Пєтька, і тут Пєтька каже: "Василь Іванович, може вже хвате гуму палити?"

Гробік на колесах

Жила-була одна дівчинка. І ось якось її мама пішла на роботу і заборонила дочці вмикати радіо. А та не послухалася та увімкнула. І раптом по радіо передають: "Дівчинко, дівчинко, гробік на колесах виїхав з цвинтаря, твою вулицю шукає. Ховайся, тікай".

Але дівчинка не послухалася та продовжила слухати радіо. Тут їй знову кажуть: "Дівчинко, дівчинко, гробік на колесах знайшов твою вулицю, вже шукає твій дім". І називають її адресу. Тут вона злякалася, почала двері замикати, але з дому не тікає. А радіо знову передає: "Дівчинко, дівчинко, гробік на колесах знайшов твій дім. У квартиру в'їжджає!"

Повернулася мама з роботи, а там донька мертва. Тільки поруч якесь коліщатко валяється.

Страшилка Гробік на колесах
Гробік на колесах

Пікова дама

Якось дві дівчинки в тиху годину вирішили викликати Пікову даму. Вони намалювали на дзеркалі милом будиночок та сходи і прочитали заклинання. Тут же з'явилася чорна пляма, яка піднімалася сходами в будиночок… Дівчатка перелякалися, але було пізно – після тихої години їх знайшли непритомними. І у кожної в руках була затиснута карта — "пікова дама". Один із вожатих помітив, що всього й треба було – стерти будиночок із дзеркала. Тоді пікова дама нікому не завдала б шкоди.

Страшилка Пікова дама
Пікова дама

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про шість пляжних звичок з СРСР, якими не нехтують і зараз. Деякі з них, які були раніше абсолютно нормальними, зараз здаються нам дивними.