"Жовчеплюй" і не тільки: як дотепно українською назвати токсичну людину, яка отруює всім життя

Читать на русском
Автор
1722
Уникайте токсичних людей Новина оновлена 01 червня 2024, 15:00
Уникайте токсичних людей. Фото Колаж "Телеграф"

Такі слова точно запам'ятаються

Українська мова дивовижно багата на різні цікаві словоформи. Тож не дивно, що будь-якому іноземному слово ми можемо знайти яскравий та дотепний відповідник у нашій рідній мові.

Сьогодні "Телеграф" розповість, як українською назвати токсичну людину, яка отруює всім життя. Більшість з нас звикли називати таких людей "токсиками", але мовознавці пропонують більш дотепні варіанти.

Так, проєкт "Солов’їну треба знати" пропонує одразу три цікаві варіанти. Добірку опублікували у своєму Instagram.

  • бакцильне трійло
  • трутина
  • отрій

На порталі "Словотвір" токсичну людину пропонують називати: "трійлець", "жовчеплюй", "гидець" та "жовчак".

Зазначимо, що "токсик" або ж "токсік" — особа, яка виявляє токсичну поведінку. Токсичні люди можуть спеціально ображати, намагатися викликати конфлікти, висловлювати сарказм або негативні коментарі, шкодити іншим людям, викликати конфлікти або спричиняти загальний негативний вплив на оточуючих.

Українські відповідники, які мають у своєму корені частинки слів "жовч" та "отрута", якнайкраще передають значення англомовного слова, адже "токсік" походить з англійської, від слова "toxic" − отруйний.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, яким словом можна замінити в розмовному мовленні слово "ухилянт". Варіант запропонувала Ольга Фреймут.