Джинси: варилися у каструлях і розвалили СРСР. ТОП-10 фактів про знамениті штани

Читать на русском
Автор
1034
Колаж "Телеграфу"

Спочатку джинси були одягом золотошукачів у Каліфорнії

Цього дня, 6 червня 1850 року у США побачили світ перші сині джинси. Двоє емігрантів: підприємець Леві Страусс та кравець Джейкоб Девіс перетворили денім, нитки та метал на те, що стало найпопулярнішим одягом у світі.

"Телеграф" зібрав десять найцікавіших фактів про цей одяг.

1.Стартап для золотошукачів

Спочатку джинси шили для золотошукачів, які потребували комфортних та міцних штанів для роботи на золотих копальнях. Ідея спала на думку емігранту з Баварії Леві Срауссу. Підприємець переїхав до Сан-Франциско, де панувала Золота Лихоманка. Він відкрив власну галантерею, щоб обслуговувати золотошукачів.

Перші джинси хто носив
Трендсеттери джинсів у 19-му столітті в США виглядали так

Робочі золотих копалень скаржилися на те, що їх штани були незручні та швидко протиралися. Джинси виявилися надзвичайно зручними та довговічними.

2.Секрет популярності синього кольору

Спочатку джинси випускалися в двох кольорах: синьому і коричневому. Синій колір отримали завдяки рослинному барвнику індиго. Причина популярності кольору у тому, що барвник був дешевим і практичним, оскільки тканина ставала м'якшою після прання і набувала форми тіла.

Пізніше Страусс почав використовувати заклепки для зміцнення кишень, що зробило джинси ще більш зручними.

3.Чому помаранчеві шви такі популярні

Найпоширенішим кольором швів на джинсах є помаранчевий, який спочатку робили, щоб відповідати мідним заклепкам, які використовувалися для виготовлення джинсів Levis.

4.Навіщо у джинсах маленька кишеня

Менша кишеня всередині передньої кишені джинсів спочатку була призначена для кишенькового годинника. Зараз наручні годинники набагато популярніші, але кишеня для годинника залишається на більшості джинсів як стилістичний штрих і згадка про їхню історію.

5.Жінки стали носити джинси після 60-х

Пані змогли насолоджуватися носінням джинів майже через сто років після їх створення, до того часу джинси були чоловічим одягом. Так, перші джинси для жінок були розроблені в 1960-х роках компанією Levi's.

Ці перші моделі були більш жіночі, з вузькою талією та зручними кишенями для носіння аксесуарів. Джинси для жінок вплинули на моду в Європі в 1960-х роках, коли феміністичний рух кардинально змінив стиль одягу. Джинси стали символом свободи та рівності, і жінки почали носити їх як альтернативу традиційному жіночому одягу.

6.Символ бунту

Після Другої світової війни в 1950-х роках сині джинси були заборонені навіть у США в таких місцях, таких як школи, театри та ресторани, оскільки вони розглядалися як форма бунту проти суспільства.

Більшість батьків також заборонили своїм дітям носити їх. У 1951 році співаку Бінгу Кросбі не дозволяли входити в жодний канадський готель, тому що він був одягнений у джинси, тож компанія Levi’s вирішила пошити для нього джинсовий костюм. Так народився термін Canadian Tuxedo (подвійний денім).

7.Культова річ в СРСР

Мода на джинси в Радянському Союзі з'явилася в 1958 році під час Міжнародного фестивалю молоді та студентів. Іноземна новинка вмить сподобалася радянській молоді, відтоді почалася так звана "джинсова лихоманка". Пік джинсового буму припав на другу половину 1970-х.

Кияни в джинсах на вул. Пушкінській, 70-ті роки

Бажаний одяг діставали навіть попри недоступність — звичайній людині було важко купити джинси. За ними полювали, купували у спекулянтів, вимінювали в іноземців біля готелів, намагалися шити вдома. Ціна оригінальних американських джинсів в СРСР у 80-ті роки була близько 200 карбованців, при тому, що середня зарплата — 100-120 карбованців.

8.За джинси могли звільнити та посадити в тюрму

Джинси уособлювали для радянських людей свободу, протягом певного часу асоціювалися з рухом хіпі, який ніс елементи бунту. В СРСР намагалися боротися із цим символом західної моди, називали ""ідеологічною зброєю загниваючого капіталізму".

За носіння джинсів могли вигнати з університету або з роботи. На тогочасних вечірках подекуди був "антиджинсовий" фейсконтроль — людей у синіх штанях з деніму не впускали. А спекулянтів, які продавали цей одяг, могли навіть посадити у в'язницю.

9. Джинси розвалили СРСР

Існує навіть теорія, що джинси розвалили СРСР. Мовляв, багатонаціональному люду не вистачало простих предметів комфорту. Коли обмеження послабилися за чарів Михайла Горбачова, в СРСР ринули товарні потоки, які стали споживатися з неймовірною швидкістю, все це закуповувалося за долари і курс рубля падав.

10.Радянські люди варили джинси в каструлях

У дев'яностих в країни колишнього СРСР масово ринули дешеві джинси. І тоді в денімі почав ходити кожен другий. Наймоднішими моделями були так звані "варьонки" — вони малу "мармурову" структуру.

Крім заводських моделей, "варьонки" могли виготовлятися і вдома — існувало кілька рецептів отримання такого відтінку. Сині джинси треба було годину чи дві варити на повільному вогні у каструлі з додаванням відбілювача.

Раніше "Телеграф" розповідав, які джинси в моді цього літа.