Точно не викидали: що робили в СРСР зі старими газетами і чому їх зберігали

Читать на русском
Автор
1122
Жінка з СРСР Новина оновлена 08 червня 2024, 14:05
Жінка з СРСР. Фото Колаж "Телеграфу"

Ними не тільки мили вікна та сушили взуття

Раніше, щоб дізнатись останні новини чи щось цікаве людини користувались не інтернетом чи телебаченням, а газетами та журналами. Середньостатистична сім'я в СРСР могла виписувати до 5 найменувань на місяць, але старі газети не викидались, адже їх з користю використовували господині.

"Телеграф" розповість, чому у радянській квартирі завжди була стопка зі старої преси та що з нею робили.

Більшість лайфхаків господинь були пов'язані з побутом, тому газети не тільки читали, ними мили, сушили та навіть клали до вбиральні.

Що робили зі старими газетами в СРСР

  1. Сушили промокле взуття. Так, вогкі чоботи легше висушити запхавши у них папір, а ніж біля тепла чи на відкритому повітрі. Такий лайфхак не тільки зберігає нормальну форму та колір взуття, а й прибирає не приємний запах.
  2. Утеплення вікон. Раніше старі віконні рами мали багато щілин, які забивали старими газетами. Ними могли прикрити діри і у підлозі, і у дверях.
  3. Миття вікон. Господині просто змочували скло мильною водою і витирали газетами, адже вони не залишали розводів, ворсу тощо.
  4. Зберігання їжі. Так, надлишкові газети в СРСР використовували для загортання тормозків на роботу, пиріжків, булочок будь-чого жирного і не дуже.
  5. Старими газетами також накривали шафи чи інші поверхні, щоб вони не припадали пилом і не псувалися.
  6. Їх ще клеїли перед шпалерами на стінку, щоб було краще зціплення. Такий шар виконував роль такої собі грунтовки.
  7. Замість килима у коридорі чи у під'їзді. Стара кореспонденція в СРСР була не тільки у руках людини, що читає, а й під ногами, аби менше бруду заносилось у приміщення.
  8. Замість туалетного паперу. Так, в СРСР економили на усьому, тому старі газети могли використовувати замість паперу у вбиральнях.
  9. Використовували як серветки. У радянські часи не було звичних зараз сухих серветок, якими можна витерти руки під час їжі тощо, тому в СРСР цю функцію виконували старі газети. Ними не тільки руки витирали, а й використовували як підкладки під час чищення м'яса та риби.
  10. Обкладинки для книжок. Так, радянські шкільні книги господині могли загортати в газети чи шпалери, коли ще не було звичних нам прозорих обкладинок.

Раніше "Телеграф" писав про звички з СРСР, які збереглися і зараз.