Син Тиші? Що означає прізвище нардепа Миколи Тищенка

Читати російською
Автор
Новина оновлена 21 червня 2024, 11:07

Це родове ім’я входить до сотні найпопулярніших у нашій країні

В Україні величезний список різноманітних прізвищ, кожне з яких несе за собою певну історію. Деякі родові імена наші предки давали за рисами характеру, зовнішності, поведінки, звичок, а також багатьох факторів. Якщо копнути глибше, можна дізнатися, як жили наші предки, при цьому знаючи одне лише прізвище.

"Телеграф" вирішив розібратися, кому в Україні давали прізвище Тищенко і що воно означає. До речі, це родове ім’я входить до сотні найпопулярніших у нашій країні.

Так, прізвище Тищенко утворене від хрестильного імені Тихін, яке своєю чергою утворено від грецького слова eutychon (у перекладі – щасливий). Воно має ряд похідних слів, у тому числі слово Тиша лягла основою прізвища.

До речі, святим покровителем цього імені є Тихон Задонський, якого називають святитель Тихон і Задонський чудотворець. Раніше люди вірили, що він допомагає позбавитися різних тягарів, бід і негараздів.

Прізвище Тищенко утворилося за допомогою суфікса -енко. Спочатку він мав такі значення: маленький, юнак, син. Тому Тищенко буквально розумілося як син Тиші.

За даними порталу "Рідні", в Україні понад 22 тисячі носіїв прізвища Тищенко. За поширеністю країни вона посідає 80 місце. Найчастіше воно зустрічається на Сіверщині. Куликівський район Чернігівщини є найгустішим центром.

До речі, одним із відомих носіїв цього прізвища в Україні є народний депутат Микола Тищенко.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які українські прізвища помилково вважають росіянами.