Ніякі не росіяни? Ці українські прізвища помилково вважають російськими

Читать на русском
Автор
1380
Походження прізвища варто оцінювати не тільки по суфіксу Новина оновлена 17 червня 2024, 09:09
Походження прізвища варто оцінювати не тільки по суфіксу. Фото Facebook

Такі родові імена притаманні не лише росіянам

Побутує думка, що українські прізвища, у складі яких суфікси -ов, -ев, мають виключно російське походження. Проте у цей перелік не варто відносити всі родові імена з такими закінченнями.

Адже прізвища на -ов, -ев — це родові імена загального типу, які притаманні не тільки росіянам. Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" розповідає мовознавець Юрій Редько.

Річ у тім, що через однакові закінчення відбувається злиття прізвищ, і чимало з них можуть здаватись російськими. У той час, як суфікси -ов, -ев притаманні й українській мові. Тож, як наголошує мовознавець, немає підстав вважати прізвища на -ов, -ев виключно російські.

"Тільки в деяких випадках передсуфікальна частина може вносити диференціацію, вказуючи на їхнє українське чи російське походження", — пише Редько.

До прикладу, поза сумнівами, що прізвища Грицайов, Грицьков, Довбишов, Дроздов, Іськов, Каськов, Кравцов, Охремов, Панасов, Приймаков, Тимков, Шевцов, Якимов та багато інших, утворених від української форми імені або від української загальної назви, якої немає в російській мові, мають українське походження.

Раніше "Телеграф" писав, що є чимало прізвищ, походження яких невідоме і досі.