Чи можливе сімейне життя, в якому лідирує жінка?

Автор
Чи можливе сімейне життя, в якому лідирує жінка?

Тендітна глава сім'ї: чи є майбутнє у пар, в яких лідирує жінка? Відповідь психолога здивувала.

У суспільстві прийнято, що головою сім'ї має бути чоловік. Але як же бути тим парам, у яких кермо правління виявляються у жінки? Психолог розповіла, чи є майбутнє у таких відносин.

На телеканалі «1+1» вийшов новий випуск шостого сезону реаліті-шоу «Одруження наосліп». Побудувати міцну родину намагалась пара Інна та Вадим, проте ревнощі та зневага зробили свою справу і стосунки не склалися. А чи стало причиною розриву те, що лідером у стосунках була жінка, ми дізналися у психолога проекту Ірини Кириченко.

Героїнею програми стала Інна, вчителька молодших класів, 42-річна мати 3-х дітей, яка знову хоче бути щасливою у стосунках. Вона була заміжня протягом 17 років, проте покинула чоловіка після його зради. Їй пару склав 31-річний Вадим, який має свій бізнес, займається нерухомістю та шукає жінку, яка була б старша за нього. Три роки Вадим був у стосунках, має сина, проте через ревнощі родина не склалася.

Молодята на тиждень переїхали до будинку, у якому швидко вирішили «хто господар». Пара домовилась, що 95% рішень у новоспеченій родині приймає Інна, а от Вадиму дісталося лише 5%. Ми дізналися у психолога проекту, чи мають майбутнє пари, у яких домінує виключно жінка.

Відповісти на це запитання, можна розглянувши наступний приклад. На великому підприємстві, де більшість працівниць жінки, провели опитування: «Хто у вашій родині головний?» і «Кого ви хотіли б бачити главою сім'ї?», на перше питання багато відповідей «На жаль, я», на друге — «Чоловіка».

«Тобто жінка до шлюбу навіть не думала про те, що буде лідером у родині, незважаючи на свої таланти і здібності, адже соціумом вказано, що чоловік має бути главою родини і інакше бути не може. А в реальному житті несподіваний сюрприз — лідерство дружини приносить родині більше користі. Так от, неважливо, хто виконує роль лідера, якщо чоловік і дружина це розуміють і приймають, встановлюються гармонійні стосунки в противагу суспільним стереотипам. А ось якщо ніхто з подружжя не хоче або не може прийняти лідируючу роль іншого, то виникають конфлікти і навіть розлучення», — каже психолог.

Не важливо, хто в парі лідер, головне, щоб для обох партнерів стосунки були джерелом наповненості, а вони не жили у внутрішньому конфлікті з собою.

Топ-7 помилок у відносинах, які призводять до згасання почуттів

Нагадаємо, що основні умови проекту залишаються незмінними: експерти підбирають учасникам другу половинку на основі психологічної і емоційно-сексуальної сумісності, а знайомиться пара вже на власному весіллі. Протягом тижня молодята пізнають один одного, мешкаючи під спільним дахом і за загальним родинним бюджетом. Через 7 днів учасники «Одруження наосліп» приймають остаточне рішення — назавжди зняти обручки або продовжити стосунки за межами проекту.