Титан для ворога: чому Фонд держмайна заплющує очі на торгівлю з Росією?

Читать на русском
Автор
1686
Титан для ворога: чому Фонд держмайна заплющує очі на торгівлю з Росією? Новина оновлена 07 серпня 2023, 13:49

За даними ЗМІ, щонайменше з 2019 року ОГХК постачає сировину найбільшому російському виробнику титану.

Незважаючи на окупацію українського півострова Крим Росією, що триває 7 років, і військові дії на Донбасі, державні чиновники допомагають російському ВПК виробляти вертольоти, стрілецьку зброю та іншу продукцію військового призначення.

Понад 2 роки Об’єднана гірничо-хімічна компанія України, до складу якої входять Вільногірський та Іршанський гірничо-збагачувальні комбінати, що виробляють видобуток і збагачення руд, що містять титан, продовжують продавати в РФ свою продукцію. Про це днями написало агентство "Українські новини".

Так, за даними ЗМІ, мінімум з 2019 року ОГХК постачає сировину найбільшому російському виробнику титану "ВСМПО-АВІСМА", який у свою чергу співпрацює з компаніями російської "оборонки".

Агентство наводить митні документи, згідно з якими ОГХК здійснювала поставки своєї продукції у квітні 2020 року та травні-червні 2021 року, в ході яких було продано понад 1200 тонн руди та концентрату титану. Постачання здійснювалися через Харківську митницю України, в РФ продукція оформлялася через Білгородську та Свердловську митниці.

Державні мужі не можуть чи не хочуть навести лад?

Дивує той факт, що ОГХК є державною компанією, управління якою здійснює Фонд державного майна України, тобто ті, хто насамперед має стояти на захисті державних інтересів у конфлікті.

Проте понад два роки стратегічна сировина прямує до ворожої країни, а ФДМУ та його голову Дмитра Сенніченка така самодіяльність підлеглих чомусь анітрохи не турбує. Тим часом, така діяльність тягне на статтю 258-5 Кримінального кодексу України — "Фінансування тероризму" і загрожує строком до 12 років з конфіскацією майна.

Голова ФДМ Дмитро Сенніченко

Крім прямої торгівлі з РФ держпідприємство давно і "плідно" співпрацює з олігарха Дмитра Фірташа, який залишився в окупованому півострові "Кримським титаном". ОГХК продовжує постачання своєї сировини через Болгарію, для ввезення на півострів використовуються судна під сирійським прапором.

Фонд держмайна начебто робить спроби боротися: за 2020 рік посту та. о. голови правління АТ "ОГХК" звільнявся тричі – у ранзі в. о. побували і топ-менеджер підприємства з моменту його створення Олександр Гладушко, і якийсь Михайло Макаров, можливо, помічник нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука і навіть іноземний фахівець Пітер Девіс. Усіх їх у ФДМУ у результаті звільнили, звинувативши у корупції, окрім Михайла Макарова, який "прохворів" увесь період керівництва компанією.

Цікаво, що звільнені Фондом Гладушко та Девіс у свою чергу звинуватили у корупції саме ФДМУ. Хоча жодна зі сторін не домоглася притягнення опонентів до відповідальності за корупційні злочини, скандали, що плодяться навколо підприємства, говорять ясно – ФДМУ та його голова Дмитро Сенніченко ніяк не можуть навести лад на стратегічному державному підприємстві, тобто, маючи де-факто всі важелі впливу на ситуацію., незаконна торгівля з ворогом продовжується.

Тим часом ще 18 червня РНБО України прийняла, а 24 червня президент ввів у дію указ Ради про введення санкцій проти "ВСМПО-АВІСМА", а також проти посадових осіб компанії — генерального директора держкорпорації "Ростех", голови ради директорів корпорації "ВСМПО-АВІСМА" Сергія Чемезова та заступника голови ради директорів корпорації "ВСМПО-АВІСМА" Михайла Шелкова. Уряд же заборонив експорт титанової руди до РФ, проте ФДМУ Дмитро Сенніченко ніяк не можуть, або не хочуть навести лад у цій галузі.

Раніше "Телеграф" докладно розповідав про важливість української титанової галузі для російської оборонки. Виявляється, 100% титанової сировини для ВПК Росія імпортує, причому 83% саме з України.

Якщо ж замість продажу росіянам Україна зможе налагодити переробку титану та виробництво готової продукції, то наша країна зможе заробляти на ньому до 25 мільярдів доларів щорічно.

Карпати для російських військових та тури до Абхазії: українська турфірма опинилася в епіцентрі скандалу