На яких заправках в Україні продають підробне пальне: результати перевірки

Автор
На яких заправках в Україні продають підробне пальне: результати перевірки

"Телеграф" подивився ціни на бензин та проаналізував останнє дослідження по пальному від Союзу споживачів України

Після подорожчання пального та введення мораторію Кабміном мораторію на підвищення цін, деякі експерти стали прогнозувати падіння якості пального та збільшення підробок на ринку. Так, Консалтингова група "А-95" вже попереджала, що продаж фальсифікованого палива з міні-НПЗ і нафтобаз почне рости та це торкнеться не лише автозаправних станцій нижнього цінового сегмента. Підробне пальне з’явиться й у великих продавців цього ринку, прогнозують експерти.

Перевірка АЗС

У ВГО "Союз споживачів України" (ССУ) вирішили перевірити сім АЗС на якість пального. Про це розповів на своїй сторінці в Facebook виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації Максим Несміянов

"Перевірка АЗС: БРСМ, МОТТО, WOG, OKKO, SUNOIl, AVANTAGE 7 й SOCAR. 2 зальотники по бензину і дизелю: MOTTO і SUNOIL... Видно, хто реально продає 92-й бензин під виглядом 95-го заливаючи метанолом (метиловий спирт, деревний спирт, карбінол, метилгідрат, гідроксид метилу - CH3OH, найпростіший одноатомний спирт, безбарвна отруйна речовина. - Авт.)", - написав він. 

Кабмін обмежив ціни на паливо - плюси, мінуси, підводне каміння

За результатами досліджень Союзу споживачів України "Телеграф" підготував інфографіку нижче.

Якість нафтопродуктів: бензин А-95 та дизельне пальне 

Відмітимо, що у вимогах до дизельного пального є чотири основних показники: 

  • вміст сірки не може бути вищим за 10 мг/кг;
  • температура спалаху в закритому тиглі не може бути нижчою за 55°C;
  • фракційний склад (температурні межі початку та кінця кипіння пального при заданому об'ємі) не може бути вищим за 360°C;
  • цетанове число (спалимість ДП) не менше 51.

На двох АЗС - MOTTO та SUNOIL - зразки дизельного пального забракували за показниками "Температура спалаху" та "Вміст сірки". 

Якість пального ДП

У вимогах до бензину є п'ять основних показників: 

  • вміст сірки, який як і у випадку з ДП не може бути більшим за 10 мг/кг;
  • об'ємна частка бензолу не більше 1% об.;
  • масова частка кисню (для бензинів преміум-класу Е5 та Е7);
  • об'ємна частка олефінових вуглеводів не більше 18% об., та ароматичних вуглеводів не більше 35% об.; 
  • детонаційна стійкість не менше 95 одиниць.

На тих самих АЗС - MOTTO та SUNOIL - зразки бензину А-95 забракували за показниками "Октанове число", "Вміст сірки" та "Кисень”. 

Якість пального А-95

Норми ЄС

Бензин на двох АЗС мав перевищення нормативу вмісту метил-трет-пентилового етеру (МТБЕ) та метанолу. Це означає, що пальне нижчої якості розбавляли цими двома речовинами, щоб досягти нібито якості А-95. 

В Україні частина заправок призупинила продаж бензину преміум класу: нові подробиці

В MOTTO показники були наступні: МТБЕ - 21,1%, метанол - 16,5%, в Sunoil: МТБЕ - 24,4%, а метанол -  3,6%. Це більше норми ЄС, яка становить 15% для МТБЕ та 3% для метанолу. 

В Союзі споживачів України також відмічають, що жоден з семи зразків бензину не містив монометиланілін (MMA, N-метианілін) - октанозбільшуючу присадку (добавку) до бензину. Рідина призначена для вироблення так званих євробензинів і є найпоширенішою добавкою, яку додають для підвищення якості пального. 

За словами виконавчого директора "ССУ" Максима Несміянова, з минулого року держустанови взагалі не перевіряють паливно-мастильні матеріали.

"Перевірка була в Києві, що по Україні твориться, я сказати не можу. Держекоінспекція у 2020 році не перевіряла паливо, хоча це її обов'язки", - пояснив він.

Ціни на бензин сьогодні

Станом на 25 травня найдорожчим дизельним пальним торгувала мережа SOCAR. А-95 був однаково дорогим у SOCAR, ОККО та WOG за 29,84 грн/л. Найнижча ціна спостерігалась в АЗС "Авантаж 7".

Ціни на пальне 25.05

"Навіщо лякати країну пустими АЗС?" або що коїться з цінами на бензин