Навіщо Кремлю витрачати сили та ресурси на псевдореферендуми? Є три причини - Кирило Сазонов

Читать на русском
Автор
1897
Так звані "референдуми" на окупованих територіях не мають законної сили
Так звані "референдуми" на окупованих територіях не мають законної сили. Фото Колаж "Телеграфу"

Політолог Кирило Сазонов роз’яснив, чому в ОРДЛО знову заговорили про "референдуми"

У понеділок, 19 вересня, самопроголошені квазіреспубліки "ЛНР" та "ДНР" в унісон заявили, що негайно хочуть провести так званий "референдум" і приєднатися до рф.

Перше і найголовніше — жодної законної сили так звані "референдуми" на окупованих територіях не мають. Ні з погляду законодавства України, ні з погляду міжнародного права. І цей дешевий спектакль на реальність ніяк не впливає.

Тобто якби українській владі у 2014 році вистачило сил і рішучості відбити окуповані території, то всі ці імітації "народного волевиявлення" в Донецьку та Луганську жодного значення не мали б. А організатори цих процесів пішли б до в’язниці. І Криму це також стосується.

Так і сьогодні – "референдуми" існують у паралельній реальності. Якщо ЗСУ звільняють території, то всім глибоко начхати, проводилися там ці масові гуляння під назвою "референдум" чи ні. А якщо територія залишається окупованою, загарбники там можуть силоміць хоч монархію насадити.

Навіщо витрачати сили та ресурси на організацію псевдореферендумів? Тут три причини. І сприймати їх важливо саме в контексті того, що референдум про незалежність – це перший крок до приєднання до росії.

Перша причина – створити у місцевого населення бодай якусь ілюзію легітимності та невідворотності нинішнього стану справ.

Друга – показати російському телеглядачеві, що його життя прекрасне. Тому що мешканці цих українських територій мріють приєднатися до рф.

Третя – під час продовження бойових дій перебивати нашу тезу "Україна б’є агресора та звільняє свої території" на "НАТО бомбардує територію росії".

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.