Що означає китайський "мирний план" і де в ньому рука Москви - Павло Лисянський

Читать на русском
Автор
776
Сі Цзіньпін та владимир путін
Сі Цзіньпін та владимир путін. Фото Ілюстративне фото

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський розповів про те, що у "мирному плані" Китаю відчувається перевага у бік росії

Запропонований Китаєм так званий мирний план – це показник перелому у зовнішній політиці Пекіна. До цієї заяви китайські партійні керівники поводилися відсторонено, принаймні, у публічній сфері.

Але нещодавній приїзд глави МЗС Китайської народної республіки (КНР) Цінь Гана до Москви, його переговори з білоруськими чиновниками і навіть озвучена інформація про можливий приїзд до росії лідера Китаю Сі Цзіньпіна, а в КНР – самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, кажуть, що відбулися зміни в громадській риториці.

Тут важливо зазначити, що пункти, представлені Пекіном у т.зв. "мирному плані", досить стандартні. Але в них відчувається певна перевага у бік Кремля. Наприклад, пункт про відміну односторонніх санкцій. Це явне підігравання російському президентові путіну. З’явитися цей пункт у китайських пропозиціях міг також на прохання Кремля.

Тому Китай на даному етапі, начебто, і дотримується нейтральності, але з перевагою у бік росії. Схоже, вважаючи, що протистояння зі США можна використовувати для своєї користі за принципом: ворог мого ворога — мій друг.

Однак важливий момент, який також звучить у плані – це досвід Китаю щодо побудови автономних областей та контролю над ними, наприклад, стосовно Гонконгу. Саме цю тематику може просувати Пекін. І така теза теж сподобається Кремлю, адже таким чином путін хоче закріпитися на окупованій українській території – просувати її нібито автономність, якщо не вдасться легітимізувати окупацію (в очах світової громадськості).

Глобальна мета, яку на даному етапі переслідує росія, — це припинення бойових дій, щоб мати перепочинок на фронті. Тому Кремль включає різних спікерів, різні країни, які можуть озвучити цю позицію. Але для України такий формат є неприйнятним.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.