У НБУ назвали причину девальвації гривні – яким буде курс долара влітку

Читати російською
Автор

Дії НБУ призвели до девальвації гривні у травні

Цього тижня готівковий курс долара продовжує падати по відношенню до гривні. Тільки за день долар втратив ще 10 копійок. Ця тенденція стала повною протилежністю різкій девальвації гривні наприкінці травня, коли за 1 долар давали до 38 гривень замість нинішніх 35,5 грн.

Причину тогочасного знецінення нацвалюти назвав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, представляючи звіт щодо фінансової стабільності за червень. За його словами, виною тому – емісія гривні, спрямована на фінансування дефіциту держбюджету України.

"Протягом останніх тижнів, місяців ми бачимо посилення девальваційного тиску. Ми бачимо збільшення обсягів інтервенцій НБУ для підтримки фіксованого обмінного курсу", — заявив чиновник.

Як свідчить звіт про фінансову стабільність за червень, державний дефіцит замість планових показників у 189 мільярдів гривень через російську агресію досяг 744 мільярдів і долати його допомагає міжнародна фінансова допомога та покупка НБУ військових облігацій. На купівлю останніх часто НБУ і "включає" друкарський верстат.

Водночас економічний експерт Олександр Охріменко заспокоює українців – до осені не варто чекати на різких стрибків курсу долара, все літо за нього даватимуть у районі 35-35,8 грн.

"Встановлений курс всіх влаштовує — НБУ, бізнес, експортерів, навіть певною мірою спекулянтів, тому коливання курсу звичайно будуть, але в цілому в рамках цього коридору", — вважає Охріменко.

Водночас інший економічний експерт Олексій Кущ переконаний, що долар лише дорожчатиме по відношенню до гривні і вже до середини липня може коштувати 40 гривень за 1 долар.