Ціна долара на чорному залежатиме від шести факторів: свіжий курс та прогноз

Читать на русском
Автор
1243
Валютний ринок очікують складні часи
Валютний ринок очікують складні часи

Війна та інші чинники сильно впливають на курс валюти в Україні

Експерти прогнозують вкрай непрості валютні коливання на кінець літа та початок осені. Ці прогнози базуються на падіння економіки, скорочення експорту, підготовці до опалювального сезону в країні. І це лише кілька чинників, які посилено тиснутимуть на курс національної валюти по відношенню до долара.

Як пише "Мінфін", є шість головних факторів, котрі найбільше впливають на ситуацію, котра складатиметься на валютному ринку в 3 кварталі 2022 року і що чекати українцям від курсу валюти:

  • Масштаби бойових дій та руйнувань на українських територіях;
  • Дефіцит держбюджету і джерела його покриття;
  • Терміни відновлення експорту з України, монетарна та валютна політика Нацбанку;
  • Стан платіжного балансу країни, інфляція, платоспроможність населення та місткість внутрішнього ринку;
  • Стан банківської системи, а також підготовка до зими і опалювального сезону
  • Зовнішні фактори

За словами експертів, скоріше за все наприкінці літа — на початку осені американська валюта залишиться у "замороженому" НБУ стані у 29,25 гривень, адже існує перспектива відтоку великих грошей у валюті після "розморожування", що може потягнути за собою значну інфляцію. А це Нацбанк лякає.

Враховуючи це, долар на торгах перебуватиме у межах коридору від 29,25 до 29,55 гривень, що збереже значний розрив між офіційним та реальним ринковим курсом принаймні до кінця літа. Водночас попит продовжить перевищувати пропозицію та покриватиметься інтервенціями головного банку країни.

За даними фінансового порталу, американський долар у п'ятницю, 15 липня, під час купівлі коштуватиме 37,40 гривень, що дешевше у порівнянні з попереднім банківським днем на 5 копійок. Водночас продаж долара також здешевшав і в останній робочий день тижня він коштуватиме 37,54 гривень.

При цьому європейська валюта на чорному ринку під час купівлі у ціні зросла. Купівля одного євро сьогодні обійдеться у 37,35 гривень, а от продаж вартуватиме 37,60 гривень.

У банках розцінки на валюту також частково змінилися. Зокрема євро, станом на 15 липня, був встановлений Національним банком України на рівні 29,28 гривень. Він знизився в ціні на 17 коп. Водночас американський долар утримується на довоєнній позначці у 29,25 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на думку українських аналітиків Національний банк може обвалити гривню вже у липні,