Допоможе лише диво: чому долар злетить до 40 гривень уже до кінця місяця і як це зупинити

Читать на русском
Автор
3176
50 гривень за долар уже у липні – це реально
50 гривень за долар уже у липні – це реально. Фото Відкриті джерела

Врятувати гривню від девальвації можна, але це виглядає дивом

В останні кілька днів спостерігається черговий стрибок курсу готівкового долара, що змушує говорити про неминучу девальвацію гривні.

Що може врятувати гривню "Телеграфу", розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

"На сьогоднішній день НБУ має лише два шляхи до підтримки стабільного курсу національної валюти до долара – експортна виручка, яку можна продати на валютному ринку, та міжнародна фінансова допомога. Однак обох цих джерел не вистачає, Нацбанку навіть довелося продати частину своїх золотовалютних резервів, Більше механізмів підтримки у Нацбанку — немає», — пояснює основний спосіб підтримки гривні у воєнний час експерт.

Ситуація посилюється воєнним становищем, при якому витрати різко зросли і фінансуються фактично за рахунок емісії гривні, яка масою спрямовується на купівлю долара, що автоматично штовхає його вгору.

"У НБУ офіційно визнають, що до 70% емісії йде на валютний ринок, до того ж зняли обмеження на імпорт. Підсумок — маса гривні ринула на валютний ринок на закупівлю долара під майбутній імпорт, справжній чи ні, тож курс долара просто не може не злетіти до 40 гривень вже до кінця липня, а може й більше", — пояснює механізм зростання курсу долара співрозмовник "Телеграфу".

За словами Олега Педзина, врятувати гривню від девальвації може або кратне – у кілька разів, зростання українського експорту, або виділення 40-50 мільярдів гривень, причому як безповоротної допомоги, яку НБУ міг би влити на валютний ринок, заспокоюючи його і "чистячи" від зайвої гривні. Однак зараз це виглядає фактично дивом, вважає експерт, і тому девальвація гривні, за його словами, неминуча.

На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова зростання курсу долара найближчим часом неминуче і може становити до 50 гривень.