Не тільки зростання: ціни на яйця, м’ясо, соняшникову олію та бензин змінилися, або зміняться незабаром

Читать на русском
Автор
4292
В Україні ціни не лише зростають, іноді вони знижуються
В Україні ціни не лише зростають, іноді вони знижуються. Фото epravda.com.ua

Експерти сказали, як продукти змінилися в ціні і чого чекати далі

Як повідомляє НБУ, інфляція з початку року в Україні перевищила 15%, найдорожче подорожчало паливо (на 91%) та сирі продукти (на 36%), проте це далеко не межа, вартість товарів для українців продовжуватиме зростати.

Втім, за даними ЗМІ, у липні ціни не завжди змінювалися у бік зростання. Так, якщо яйця та соняшникова олія обсягом 850 мл, подорожчали – на 1 гривню та 60 копійок відповідно, то скажемо літрова пляшка олії впала у ціні на 35 копійок – до 63 гривень.

Змінилися ціни на пальне, правда якщо бензин впав у ціні буквально на кілька копійок, то автогаз подешевшав суттєвіше – на 65 копійок за літр у середньому до 35 гривень.

При цьому, як повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу, протягом червня у 4 рази – до 9 тисяч тонн, зріс імпорт свинини в Україну. Пояснюється це серйозними втратами поголів’я свиней у східних регіонах країни та повернення ПДВ та мита на імпорт. І прогнозують зростання цін на свинину у майбутньому.

Також у списку товарів, що подорожчали з початку російської агресії – ліки, ціна на які зросла на від 12 до 60%, а восени може початися дефіцит деяких із них.