Долар на чорному ринку дорожчає: експерт розповів, що може кардинально змінити ситуацію

Читать на русском
Автор
Курс валют на сьогодні та пояснення експерта щодо стрибка цін на валюту
Курс валют на сьогодні та пояснення експерта щодо стрибка цін на валюту

Експорт зерна є одним з факторів, який може вплинути на курс національної валюти щодо долара

Останні дні ситуація на валютному ринку суттєво змінилася. Лише за 10 днів курс готівкового долара став дорожчим аж на 2 гривні, проте наразі він частково стабілізувався, а національна валюта трохи зміцнилася. Експерти відзначають, що ще більше посилити гривню можуть два фактори.

Як пояснив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, різке здорожчання курсу валют в Україні спровокувало скорочення потоку готівкової валюти через зменшення операцій "карткових туристів".

"Головною причиною падіння гривні на готівковому ринку є те, що найбільший в Україні ПриватБанк різко підвищив курс валюти для карткових операцій", – сказав він.

На думку економіста, курс національної валюти наразі вкрай важко вважати ринковим, адже зараз ціна на гривню формується не за рахунок експортерів та імпортерів, а населення, яке скуповує готівку, аби тримати її у вигляді заощаджень. За словами Вишлінського, українці дуже сильно реагують на несприятливі прогнози експертів щодо ймовірного здорожчання долара до 50-60 гривень та девальвації гривні.

Фахівець також додав, що наразі посилення національної валюти щодо американського долара залежить від двох факторів: міжнародна фінансова допомога та анонсоване відкриття портів для вивезення зерна.

Щодо розцінок на чорному ринку, то у перший вихідний тижня, згідно з даними "Мінфіна", американська валюта у ціні просіла. Упродовж сьогоднішньої доби купівля одного долара США обійдеться у 37,05 гривень. Водночас продаж коштуватиме 37,33 гривні, що на 21 копійку менше, аніж учора.

"Чорний" євро у суботу обійдеться під час купівлі у 37,10 гривень, при цьому продаж вартуватиме 37,40 гривень.

В українських банках ціна на валюту залишилася на рівні минулоденних позначок:

Євро — 29,28 гривень;

Долар США — 29,25 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що економічний експерт Олексій Кущ вважає, що якщо НБУ прийме рішення "розморозити" фіксований курс американської валюти, то долар може підскочити аж до 60 гривень.