Яким буде курс долара у серпні – експерт назвав два фактори його зростання чи падіння

Читать на русском
Автор
2185
Курс долара залежатиме від експорту та перемог ЗСУ
Курс долара залежатиме від експорту та перемог ЗСУ. Фото Відкриті джерела

Експерт назвав дві причини, через які може змінитися курс гривні у серпні

Після зростання курсу готівкового долара майже до 40 гривень, його співвідношення до гривні стабілізувалося, встановившись на середу, 27 липня, 39,95 гривень. Швидше за все в районі 40 гривень, можливо, трохи більше, цей курс залишатиметься до кінця літа.

Так двважає економічний експерт Олександр Охріменко, наголошуючи, що є лише два фактори, здатні цей курс змінити.

"Перший фактор – зерновий експорт, який має відновитися з чорноморських портів. Якщо його вдасться проводити без ексцесів, на кшталт обстрілу портів чи суден із зерном, надходження валюти здатне не лише закріпити нинішній курс долара у 40 гривень, а й навіть знизити його до 37 гривень. Щоправда, трапитися це може не раніше вересня-жовтня, все-таки потрібен деякий час на надходження в країну необхідного обсягу валюти", — каже експерт "Телеграфу".

Іншим фактором, який може змінити курс долара у бік ревальвації гривні, Охріменко вважає звільнення ЗСУ більшої частини Херсонської області. У такому разі за рахунок оптимізму, на ринку курс долара щодо гривні може впасти.

Проте загалом, вірогіднішим курсом долара на серпень експерт вважає 39-40 гривень, можливо, навіть дещо більше, якщо у другій половині серпня повзуча девальвація гривні посилиться.

Економічний експерт Данило Монін вважає, що запуск експорту зернових дозволить знизити курс долара до 38-39 гривень, інакше курс буде не нижчим за 40 гривень.