Не менше 20 гривень за кубометр – НБУ підрахував, скільки українці мають платити за газ

Читать на русском
Автор
5059
НБУ прогнозує українцям щонайменше 20 гривень за кубометр газу
НБУ прогнозує українцям щонайменше 20 гривень за кубометр газу. Фото Колаж "Телеграфу"

НБУ хоче, щоб українці платили за газ як у Європі

Ще 29 липня Верховна Рада України ухвалила мораторій на зростання тарифів на таких комунальних послуг як тепло, природний газ та гаряча вода, а також заборона здійснювати будь-які дії щодо примусу споживачів до платежів із заборгованості.

Цей мораторій триватиме протягом дії всього воєнного стану та 6 місяців після його закінчення. Водночас Національний банк України у своєму черговому інфляційному звіті спрогнозував ціну на природний газ у 2023 році, який має становити 0,5 від імпортного паритету. Останнім в Україні називають ціну "блакитного палива" в Нідерландах.

Розрахунки НБУ

За прогнозом НБУ, імпортний паритет у Нідерландах наступного року становитиме 1283 долари США за 1000 кубометрів, що дає 640 доларів в Україні. За нинішнього офіційного курсу 36,6 гривень за долар, виходить ціна 1 кубометра приблизно 20 гривень, і це за умови, що офіційний курс долара в Україні не змінюватиметься 2023 року, що навряд чи можливо.

Ще більш неприємним за прогнозом НБУ має стати 2024-й рік, тепер українці будуть платити за газ повну вартість імпортного паритету, який хоч і становитиме за прогнозом Нацбанку всього 1007 доларів, насправді може становити мінімум 36-37 гривень за куб, а може й значно більше.

На думку економічного експерта Данила Моніна, з урахуванням ПДВ та транспортування кінцева вартість газу в Україні може зрости ще на 30%, тобто 1000 кубів по 1007 доларів насправді коштуватиме 1300 доларів. А значить, його ціна для українських споживачів виявиться ще вищою.

При цьому, згідно з прогнозом НБУ, мінімальна середньорічна зарплата з нинішніх 6550 гривень зросте до 7665 гривень за підсумками 2024 року.

Наразі українці продовжуватимуть платити за газ стільки, скільки вони платили і до війни, наприклад, для клієнтів НАК "Нафтогаз" це 7,96 грн за кубометр.