Курс долара може зрости втричі – про причину розповів експерт

Читать на русском
Автор
24588
Курс долара може зрости до 120 гривень
Курс долара може зрости до 120 гривень. Фото Відкриті джерела

Через переважання імпорту курс долара може перевищити 100 гривень

У той час як валютні інтервенції Національного банку виявили позитивну тенденцію для гривні – деякий надлишок долара, експерти вважають це тимчасовим явищем.

Так, за словами голови Ради Національного банку України (НБУ) Богдана Данилишина, на валютному ринку, як і раніше, попит на долари вищий за їхню пропозицію.

Змінити ситуацію може зростання надходжень від експорту зерна, але це станеться, на думку економічного експерта Богдана Кушнірука, не раніше ніж через 3-5 місяців.

Найбільш песимістичний сценарій курсу долара до гривні пропонує інвестиційний банкір Сергій Фурса – на його думку, долар може злетіти до 120 гривень. Привести до цього може різниця між сумами експорту та імпорту, оскільки Україна ввозить набагато більше. Якщо різниця залишиться незмінною, а кількість імпорту не зменшиться, долар може злетіти в ціні до 120 грн, а вартість товарів зросте втричі. Цьому має на меті перешкодити валютний податок у 10% на імпорт — відповідний законопроект уже розробляють.

Втім, у Національному банку України налаштовані значно оптимістичніше і розраховують, що курс долара у 2023 році не зросте вище 43 гривень.