Курс долара 43 гривні до кінця вересня – чому нацвалюта падатиме

Читать на русском
Автор
10682
Долар зростатиме, але не критично
Долар зростатиме, але не критично. Фото Відкриті джерела

Девальвація неминуча, вважає експерт Олексій Кущ

Курс долара до кінця року може як стабілізуватися на поточних показниках, так і зрости до 90 гривень, все залежить від того, які фактори впливу спрацюють. Втім, за оптимістичнішими прогнозами, зростання курсу долара буде плавним, 1-2 гривні на місяць, як у вересні.

Економічний експерт Олексій Кущ спрогнозував "Телеграфу", що курс долара у вересні явно зросте, але навряд чи більше, ніж на 1-2 гривні, до 42-43 гривень за долар.

"Зараз є маса факторів, що впливають на курс — виведення доларів на карткові рахунки українців до Європи, відтік гривні з банків, зростання агроекспорту, імпорт товарів та інше. Але всі вони зараз не відіграють ролі, достатньої для різкого стрибка курсу долара у бік його зростання. Загалом тенденція до девальвації гривні зберігатиметься, але це відбуватиметься поступово", — прогнозує Олексій Кущ.

За словами співрозмовника "Телеграфа", відпливу гривні з банків не спостерігається, виведення долара через банківські картки хоч і велике, але зусиллями НБУ падає, поки не зростають витрати на імпорт енергоносіїв.

"Поки вдається уникати сильного тиску на гривню з боку негативних факторів, але їм вдається знижувати курс гривні поступово. В результаті спостерігатиметься ситуація, коли в один день долар зростатиме, в інший падатиме, але в цілому його зростання буде вищим за падіння. Скажімо до Наприкінці місяця долар може зрости на 2 гривні, а впасти не більше ніж на одну", — прогнозує експерт зростання поточного курсу долара до 42-43 гривень до кінця вересня.

На думку економічного експерта Данила Моніна, курс долара поки перебуватиме у стабільній зоні близько 40-41 гривні за долар.