Курс долара 50 гривень на 2023 рік – це катастрофа для України, вважає експерт

Читать на русском
Автор
2579
Прогноз курсу долара на 2023 рік говорить лише про погане
Прогноз курсу долара на 2023 рік говорить лише про погане. Фото Відкриті джерела

Україні прогнозують потрапляння у сіру зону

Прогнозований на 2023 рік Кабміном курс долара 50 гривень викликав неоднозначну реакцію економічних експертів.

Так, Данило Монін назвав це визнанням власної некомпетентності з боку уряду.

"Я думаю, що Уряд, який закладає на наступний рік зростання економіки в 4.6% (після падіння 33%), інфляцію більше 30% та курс гривні до долара 50, після презентації плану на 750 млрд доларів у Лугано, можна повністю відправляти у відставку як нездатних ні на що, крім жорсткої сірої зони України!!!", — написав експерт на своїй сторінці в соцмережі.

Як пояснив Данило Монін "Телеграфу", у своєму прогнозі Кабмін явно передбачав, що в 2023 році активні бойові дії з Росії або закінчаться, або не будуть серйозно впливати на економіку.

"Навіть зараз в умовах війни з обмеженим експортом, щоправда за допомогою зовнішньої фінансової допомоги, ми можемо утримувати курс долара на 40 гривнях. То чому наступного року гривня має так різко впасти?", — запитує експерт.

На думку співрозмовника "Телеграфа", відповідь може бути одна – Україна просто позбудеться зовнішніх джерел підтримки національної валюти.

"Якщо війна закінчиться і почнеться відновлення економіки, в Україну повинна буде надходити валюта — у вигляді траншів на відновлення, інвестицій в економіку, фіндопомоги. У будь-якому випадку ця валюта надходитиме на ринок, і гривня повинна зміцнюватися. До того ж купівельна спроможність населення буде явно невеликою, імпорт падатиме, а з ним і попит на долар та його курс", — пояснює механізм, який має працювати у разі надходження в Україну валюти, експерт.

Якщо ж Кабмін вважає, що курс долара впаде до 50 гривень, то він чомусь не розраховує на зовнішні надходження валюти у вигляді фіндопомоги чи інвестицій.

"У кращому випадку ми отримуватимемо кредити від МВФ, які компенсуватимуть дефіцит коштів, тобто станемо класичною сірою зоною", — резюмує експерт.

При цьому, на думку експертів, існують сценарії, за яких курс долара може злетіти до 90 гривень.