Курс у жовтні від 42 до 45 гривень – експерт розповів, яким він буде та від чого залежить

Читать на русском
Автор
Курс долара зросте до 45 гривень
Курс долара зросте до 45 гривень. Фото fbc.ua

Курс залежатиме від стратегії обраної НБУ

У жовтні багато експертів передрікають курсу долара нестабільність, за якої він може як зрости, так і впасти.

Економічний експерт Данило Монін на своїй сторінці у соцмережах пояснив, від чого це може залежати.

Так, на його думку, якщо Національний банк отримає фінансову допомогу від МВФ ($1,3 млрд) та ЄС ($5 млрд) він може продовжити нинішню тактику продажу валютних резервів для підтримки курсу гривні.

Мінус цього сценарію, вважає експерт, у тому, що кількість валюти, що продається, постійно зростає в середньому на 150-200 мільйонів доларів на тиждень, і в жовтні дійде до $1 млрд. З урахуванням цього і всіх запасів у $23 млрд НБУ, який бажає зберегти запаси, може офіційно девальвувати гривню до 39-40 гривень за долар

Якщо ж НБУ продовжить продавати валюту, він може утримати гривню до долара дорожче, але тоді ризикує залишитись без запасів "на чорний день".

"У разі девальвації офіційного курсу до 39-40 на готівковому ринку курс може піднятися до 43-45 гривень за долар. З іншого боку, прихід фіндопомоги у розмірі 3-5 млрд доларів у жовтні дасть НБУ резерв, щоб продовжувати утримувати дисбаланс на ринку валюти і тоді очікується курс 42-43", — пояснює експерт варіанти.

Але загалом на думку Моніна, все ж таки вірогіднішим залишається девальвація гривні до 39-40 гривень і зростання курсу готівкового долара до 43-45 гривень.