Курс долара зростатиме – експерт розповів, як і чому

Читать на русском
Автор
1161
Гривня девальвуватиме
Гривня девальвуватиме. Фото fbc.ua

Курс долара зростатиме

Курс готівкового долара поки що відносно стабільний, але цей період, на думку експертів, триватиме недовго.

Так, як пише на своїй сторінці у Facebook економічний експерт Олексій Кущ, раніше гривня була циклічною валютою – так улітку вона зміцнювалася, а восени девальвувала. Пік знецінення гривні припадав на зиму на початку січня, але тепер ця сезонність практично стерта.

"Сьогодні курс залежить від кількох базових факторів і найважливіший із них — динаміка міжнародної допомоги, тобто кількість валюти, яка входить на рахунки Нацбанку. Тепер із цим стабільно. Пакет фінансування на найближчі два-три місяці сформовано", – наголошує експерт.

Куди неприємнішим чинником для стабільності гривні є війна, через яку, наприклад, країна втрачає надходження від агроекспорту, а наступного року буде засіяно максимум 50% посівних площ.

До того ж, у всьому світі очікується найбільша економічна рецесія, тобто падіння економік, від якої капітали рятуються в США, тобто курси всіх основних світових валют будуть падати в порівнянні з доларом.

"Гривня девальвуватиме у будь-якому разі, навіть якби не було війни, але цей чинник її прискорює, а фінансова допомога — гальмує", — наголошує експерт.

Як повідомляв раніше Олексій Кущ, найімовірніше курс долара у жовтні становитиме 42-45 гривень.