Курс долара у жовтні міг бути 50 гривень – експерт пояснив, чому цього не сталося

Читать на русском
Автор
928
Курс долара поки буде стабільним
Курс долара поки буде стабільним. Фото fbc.ua

Вже зараз курс долара міг перевищувати 50 гривень.

Масована ракетна атака по Україні 10 і, частково, 11 жовтня, могла б серйозно знецінити гривню, правда найімовірніше лише тимчасово.

Як вважає економічний експерт Олексій Кущ, на міжбанківському валютному ринку завжди був сильний психологічний фактор, оскільки безготівковий курс легко качати в режимі електронних торгів. Після міжбанком зростають курси зазвичай у обмінниках і чорному ринку валют.

"Зараз у банків понад 250 млрд грн вільної ліквідності. Якби міжбанк працював — значна частина цих коштів була б уже там. Масований обстріл України російськими ракетами, загроза енергетичного блекауту — і курс на міжбанку вже відлетів би за 50 гривень", — наголошує своїй сторінці у соцмережах експерт.

Цьому сприяли б 250 млрд грн, які є у банків і могли б опинитися на міжбанківському валютному ринку. А їх використання для гри на курсі валют різко обвалили б гривню на тлі загроз окупантів критичній інфраструктурі України.

Проте фіксований курс долара до гривні не дав цим спекуляціям розвинутись, а міжнародна фінансова допомога допомагає НБУ своїми інтервенціями стабілізувати фіксований курс.

У самому НБУ заспокоюють – запасів валюти вистачить до кінця року.